Dues actuacions benèfiques a Tarragona durant la Renaixença

Les colles castelleres pretèrites van regir-se per pautes pròpies. La seva finalitat radicava en plantar castells, però sense incentivar d’altres activitats o iniciatives socials com les agrupacions d’avui dia.

Les remuneracions també van esdevenir un altre tret diferencial. Els castellers antics interpretaven els castells com una activitat laboral que els assegurava recompenses materials, a més d’espai de sociabilitat on compartir neguits i gaudi.

Aquests conceptes van començar a canviar tímidament a partir de la Renaixença Castellera. Ho exemplifica la implicació dels Xiquets de Tarragona en diverses empreses cíviques durant els anys mil nou-cents trenta. A continuació es presenten dos casos.

El vespre del 9 de desembre de 1931, un grup d’actors tarragonins va organitzar un festival benèfic al Teatre Tarragona per ajudar a Baldomer Borràs, un col•lega que aleshores patia dificultats personals i econòmiques. Entre d’altres números, va anunciar-se l’“ESCENIFICACIÓN viviente de la poesía del gran maestro de las letras catalanas dedicada a los Castellers, “L’Anxaneta!”, a cuyo final se presentarán en el palco escénico los Xiquets de Tarragona con las típicas Grallas, levantando arriesgados y artísticos castillos” (Diario de Tarragona: 1931. BHMT).

Ricard Llonch, el primer actor de la Companyia del Teatre de l’Ateneu va recitar la poesia d’Àngel Guimerà. Els Xiquets de Tarragona van acompanyar-lo amb un tres de sis i un pilar de quatre. La plasticitat de les construccions va incrementar-se per plantar-se dalt d’un escenari, una tessitura documentada de tant en tant: “el señor Llonch recitó con notable acierto un fragmento de ‘E1 ferrer de tall’ y ‘Guimeriana’, mereciendo el fallo favorable de los espectadores. / Después hizo la presentación de la colla de ‘Xíquets de Tarragona’, y después de narrar la poesía de Guimera ‘L’Anxaneta’, sobre el escenario se construyó un emocionante tres de sis y un pilar de quatre. Resultó un espectáculo de vivo interés y gran efecto, y el público lo premio con grandes ovaciones, de un modo especial al pequeño ‘xaneta’ que trepó con ligereza y seguridad pasmosas. Fué un momento que seguramente se repetirá en otras ocasiones, pues como decíamos, el trabajo de los ‘castellers’ luce mucho más en el teatro que en la calle” (Diario de Tarragona: 1931. BHMT).

L’altruisme dels Xiquets de Tarragona va anar més enllà en aquella ocasió. No només no van rebre res a canvi, sinó que, a més, van assumir les seves despeses: “Queda por decir que todos los elementos artísticos que tomaron parte en, el festival, lo hicieron gratuitamente. Los Xiquets de Tarragona, costearon incluso de su peculio particular las típicas grallas” (Diario de Tarragona: 1931. BHMT). Els grallers dels Xiquets aquells anys venien del Baix Penedès.

En el segon cas, la Colla Nova dels Xiquets de Tarragona va participar en una iniciativa d’assumpció d’anhels republicans, catalanistes i de progrés, pròpia de l’eufòria popular dels primers temps de la Segona República.

La Colla Nova, amb d’altres associacions, va emprendre el 27 de maig de 1934 un seguit d’actes per recaptar diners per un monument en honor de Josep Moragues Mas, general al bàndol austriacista durant la Guerra de Successió, una icona de catalanitat encara avui dia.

Els castells havien d’obrir la jornada. La premsa va anunciar que “A dos quarts d’onze [del matí], començarà el Festival amb la Colla Nova de Castellers la que aixecarà les seves atrevides torres” a la rambla Nova, davant del monument a Roger de Llúria. El programa continuava amb la mostra d’altres exercicis ja tipificats de nostrats: els cants corals del Cor L’àncora i les sardanes per l’Esbart Dansaire del Foment de la Sardana l’Harmonia i la Cobla Tarragona (Diari de Tarragona: 1934. BHMT).

El cronista de torn, malauradament, va limitar-se a dir que “La Colla ‘Xiquets de Tarragona’ féu una exhibició magnífica de castells” (Diari de Tarragona: 1934. BHMT).

Xavier Güell

Publicat a: El Vallenc, Valls, 1 d’abril de 2011, pàg. 42.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Tarragona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s