Castells a Banyoles i Blanes

El reconeixement de valors identitaris i culturals en els castells durant el període conegut com la Renaixença Castellera va dur que aquests traspassessin els radis d’acció socials i geogràfics històrics d’aleshores ençà. Això explica que elements no pertanyents als cercles endogàmics tradicionals s’hi interessessin aleshores o també, poblacions de més enllà del Camp de Tarragona i el Penedès.

Aquest és el context on cal situar la notícia d’una actuació a Banyeres entre els anys 1930 i 1935 que palesa la fotografia següent del Fons d’Imatges del Pla de l’Estany, provinent de la col•lecció de la família Puig Moradell. La instantània, d’autor desconegut, recull l’erecció d’un més que modest tres de cinc net, sense figurar-hi l’aixecador i l’enxaneta, a la plaça Major de Banyoles. Els integrants, tots adults, van uniformats mitjançant un fons de robes clares (camisa i pantalons), guarnit d’una faixa de color (el cap interior llueix sobre la cama esquerra). Una fórmula elemental recurrent en moltes expressions festives de casa nostra, entre d’altres, en danses dels seguicis festius de la Catalunya Nova, colles sardanistes o grups de dansa (ACPE).

ACPE

La data de la fotografia o la identitat dels actors, a més de l’autor de la placa, també són una incògnita a hores d’ara. Potser es tractava de la iniciativa d’uns veïns pel ressò de l’actuació de la Colla Nova dels Xiquets de Valls el 6 de setembre de 1931 a Olot, no massa lluny de Banyoles? O, d’una mostra d’exercicis nostrats? No resulta forassenyat. Els castells eren ja arreu una icona plàstica representativa del país.

Aquest darrer supòsit queda exemplificat en aparèixer els castells en el repertori de l’Esbart Dansaire de Blanes aquells anys. Almenys és documentat el 23 de juliol de 1933 a Blanes mateix. La premsa en parla.

La Vanguardia va anunciar el següent: “El dia 23, a las cinco de la tarde, habrá un gran festival folklórico al aire libre, a beneficio del Santo Hospital, a cargo del Esbart Dansaire de Blanes, en el que se ejecutarán ballets, bailes de bastones por niños de 9 a 10 años, se formarán torres de Xiquets de Valls, todo ello nuevo en Blanes” (La Vanguardia: 1933. AHCB).

Més endavant també va confirmar-ho: “El domingo tuvo efecto el gran festival folklórico al aire libre a beneficio del Santo Hospital de Blanes, a cargo del ‘Esbart Dansaire de Blanes’. Hubo ballets, xiquets de Valls, bailes de bastones por niños de nueve a diez años, etcétera, etc. / La parte musical corrió a cargo de la orquesta cobla ‘La Principal de Llagostera’. / Este espectáculo, nuevo en Blanes, fué muy aplaudido. Recibieron muchos plácemes don Antonio Núñez y su distinguida esposa María Teresa Bedós García Ciaño y reverendo padre Luis Estrada, superior del Colegio de la Sagrada Familia, animadores e iniciadores de la fiesta. / Parece ser que ahora la sección sardanista del Centro Católico se propone extender y fomentar estos bailes” (La Vanguardia: 1933. AHCB).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Banyoles, Blanes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.