Una torre a la Bisbal del Penedès

La Federació de Joves Cristians de Catalunya va ésser una organització juvenil catòlica, fundada el març de 1931 pel sacerdot Albert Bonet Marrugat, que va destacar pel seu inequívoc accent catalanista i catòlic. L’entitat va gaudir de la seva pròpia organització infantil, els avantguardistes, d’ençà del febrer de 1932.

La Federació va emfatitzar la formació dels seus membres. Aquests darrers, coneguts com fejocistes. La cultura física va esdevenir un camp d’acció primordial per prendre’s per premissa l’aforisme “Mens sana in corpore sano”. Els mots següents de Flama, la publicació dirigida als fejocistes, resumeixen aquests propòsits: “La joventut del nostre poble ha d’atendre al seu millorament físic, base imprescindible del millorament moral” (Flama: 1932. AHCB).

La pràctica física va coordinar-se mitjançant la constitució de l’Agrupació Gimnàstica i Esportiva. Els gimnastes van aplegar-se més endavant en l’organització anomenada Falcons de Catalunya. La denominació homenatjava a l’associació sòkol de l’antiga Txecoslovàquia. Falcó és la traducció al català de la paraula eslava sòkol.

La Federació va estendre’s arreu del país. A la Bisbal del Penedès també. El seu grup fejocista, el número 45 de l’entitat, va prendre per nom “Fortitud”. La vila també va comptar amb la corresponent secció avantguardista.

Flama va recollir l’activitat dels grups fejocistes d’arreu del país. Del de la Bisbal del Penedès també. L’exemplar del 5 de novembre de 1933 inclou dues fotografies de l’activitat gimnàstica avantguardista. Una d’elles amb infants de la Bisbal del Penedès executant un exercici col•lectiu ideat per l’organització Falcons. La fórmula de l’estructura és 2+2+1 (Flama: 1932. AHCB). A la desapareguda colla de Falcons de Sant Vicenç dels Horts, hereua del programa fejocista, se’l coneixia com “Dues espatlles i un dalt”.

AHCB

Aleshores, però, va significar-se la seva familiaritat amb una torre castellera. El text que l’acompanya és prou explícit: “Els avantguardistes de La Bisbal del Penedès, també saben fer els Xiquets”. No ha d’estranyar atesa l’empatia de la canalla per allò habitual al seu voltant, la Bisbal és a l’epicentre de l’àrea castellera tradicional, i per la dificultat d’escatir fronteres quan es barallen les mateixes eines.

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Bisbal del Penedès i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.