Tres notícies al Pla de Barcelona: Sant Climent de Llobregat el 1902, la Barceloneta el 1905 i Molins de Rei el 1905

El programa de la festa major de Sant Climent de Llobregat de l’edició del 1902 va anunciar el següent pel dilluns 24 de novembre: “Por la tarde se harán los Xiquets de Valls, grandes corridas de sacos, se elevarán globos aerostáticos y otras muchas diferentes y variantes diversiones” (La Vanguardia: 1902. AHCB).

El text, doncs, va preveure-hi l’enlairament de castells aquell any per la festa major d’hivern, a llaor de Sant Climent I, papa; la diada s’escau el 23 de novembre. La primera notícia castellera a la població a hores d’ara.

Al 1905, l’avís de la celebració del Corpus al barri barceloní de la Barceloneta el diumenge 25 de juny conté una nota similar: “Hoy domingo, á las ocho de la mañana, los gigantes y cabezudos recorrerán las calles de la barriada; los ‘Xiquets de Valls’ practicarán sus atrevidos castillos, mientras un nutrido cuerpo de ‘ball de bastons’ recreará al público con su típica danza” (La Vanguardia: 1905. AHCB).

Una altra notícia se situa a Molins de Rei possiblement també al 1905. Un article titulat ‘Viejas Masas Corales de la Villa’ i que recull apunts d’un llibre de comptes de La Hortensia, una antiga societat coral de la vila, hi comenta “existe además en el Archivo del MUSEO, un Libro de Caja de la Sociedad Coral ‘La Hortensia’, donde consta que en 1905 se paga al Maestro por ensayo, el importe de 4 pesetas. Y entre otros muchos datos curiosos hay por ejemplo, el de ‘por gastos y comisión y Xiquets de Valls’, 9’75 pesetas” (Llobregat: 1960. AMMR). Pocs diners per emparaular a una colla vallenca.

Els responsables de l’Arxiu Municipal de Molins de Rei, on s’assenyala la custòdia del llibre de comptes citats, malauradament, asseguren no saber-ne res.

L’exigüitat de totes les notes presentades, dissortadament, condueixen tan sols a constatar actuacions castelleres en diferents escenaris del pla de Barcelona. Qui signa aquest post, de tota manera, hi insinua el protagonisme dels Xiquets de Gràcia, una agrupació encara amb molts interrogants per escatir, per la seva dinàmica ingent aleshores en aquell territori i més enllà. Hi ha indicis o proves irrefutables de la seva actuació en diversos escenaris de l’actual Barcelona i de la seva anada a Mataró, Sabadell o Vilafranca del Penedès, a hores d’ara.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Molins de Rei, Sant Climent de Llobregat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.