Josep Domingo Ardèvol, enxaneta dels Torraires de Montblanc

La identitat d’antics castellers és un dels enigmes a resoldre de la història dels castells. Les dificultats en aquest apartat parteixen del fet que els documents d’època si amb prou feina constaten les actuacions per l’extracció social de qui les protagonitzaven, menys, per la mateixa raó, els noms d’aquests.

La coneixença d’un antic casteller, doncs, és motiu de celebració. Aquest és el cas de la descoberta de la faceta d’enxaneta dels antics Torraires de Montblanc del prevere montblanquí Josep Domingo Ardèvol. En funció de la seva data de naixement, a Montblanc el 22 de març de 1880, el religiós va pertànyer a una de les dues colles locals existents aleshores, la Vella o la Nova, a cavall dels darrers anys de la Primera Època d’Or i els primers de la Decadència dels castells.

La notícia apareix arran de l’anada de la colla de la Muxerra dels Xiquets de Valls a Montblanc el diumenge 9 de setembre de 1951 en ocasió de la festa major. La premsa local va estar al cas que els vallencs van decidir homenatjar al mossèn en saber del seu passat casteller i del seu estat de salut; va morir dies després, el 22 de setembre: “El día de la Fiesta Mayor, conocedores los ‘Xiquets de Valls’ de que en su infancia Mosén Domingo había actuado de ‘enxaneta’ en la desaparecida ‘colla’ de Montblanch, quisieron rendirle un espontáneo homenaje, levantando varios ‘castells’ frente a su casa. Su gratitud no pudo manifestarla más que con unas furtivas lágrimas …” (Montblanch: 1951. ACCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Montblanc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.