Tres Tombs i castells a la Selva del Camp

Josep M. Masdéu Guitert va traçar els grans trets de l’antiga presència castellera per Sant Antoni Abat a la Selva del Camp, una cita festejada amb esplendor pels veïns i on també se sol•licitava la protecció del sant barbut mitjançant el ritual dels Tres Tombs: “Quan era tradicional la presència castellera ja ben entrat el nostre segle era en les festes de S. Antoni, el dia 17 de gener. Diversos testimonis ens recorden la ‘passada’ la vigília de la festa pel carrer Major i la Plaça. El dia de sant Anton al matí els Xiquets de Valls carregaven un pilar davant l’església parroquial i que acostumaven a baixar sense desmuntar pel carrer, un tram amb força desnivell, fins a la Plaça Major, tot acompanyant ‘l’abanderado’ i les autoritats. A la Plaça, davant la Casa de la Vila aixecaven la resta de castells. El llevant de taula d’aquell dia servia per a pagar la colla que s’havia repartit per diferents llars selvatanes des de la vigília. Algú ens evoca la tendra imatge dels vells pagesos que portaven a ‘coll-i-bè’ els anxanetes i aixecadors tot fregant amb les aspres mans aquells peus descalços per tal d’aliviar el fred en els durs dies hivernals que acostumen a ser els de la setmana dels ‘sants barbut’” (J.M. Masdéu: 1987).

El treball de Masdéu, així s’especifica, va basar-se en la memòria oral. Al 1987, la data de la seva realització, encara van poder salvaguardar-se les vivències d’avis de durant el primer quart del segle XX, qui, a més, també atresoraven el ressò de les edicions del segle anterior.

La premsa de l’època corrobora els testimonis recollits per Masdéu. Aquí és presenten notícies regulars dels anys mil nou-cents vint, dels darrers del període de la Decadència, que cassen amb les edicions viscudes pels informants.

La documentació palesa la transcendència de la jornada a la població i l’amplitud del calendari casteller pretèrit. Els castells no se cenyien al període entre Sant Joan i Santa Úrsula. Però també, la importància del paper dels veïns durant aquella etapa grisa. Cal lloar l’aportació de Vilafranca del Penedès en la supervivència dels castells les vegades que faci falta. Però alhora, el rol d’altres poblacions.

Les primeres referències del treball a les mans són del 1920. Una correspondència a La Cruz de Tarragona d’“Antonius” Grau va reservar uns mots per certificar la bastida de castells: “Preludio de las fiestas fue el repique general de campanas y la ruidosa salva de morteretes que se disparó a las doce del día de la vigilia. Por la noche se cantaron completas y a la salida las típicas ‘collas dels Xiquets de Valls’ levantaron sus atrevidas torres, recorriendo así diferentes calles del pueblo” (La Cruz: 1920. BHMT).

La premsa vallenca també va estar-ne al cas. Allí s’adjudica l’actuació a cura de la Colla Nova dels Xiquets de Valls. Tampoc no va passar-hi per alt una singular condició contractual: “El dia de Sant Antoni els nostres castellers de la colla nova anaren a fer Castells a la vila de Selva del Camp. / Una de les clàusules del contracte fou el de que no es tenia de mancar tabac per a fumar mentre es trobessin en aquell poble” (Joventut per la Fe i per la Patria: 1920. ACAN).

L’escassetat de tabac, que va traslladar-se al plec de remuneracions dels castellers en aquella ocasió, va merèixer més lloc a la premsa vallenca: “Por fin anteayer [22 de gener] los estanqueros pasaron a hacer saca a Tarragona […] No ha sido este más que un pequeño alivio para tanta ‘necesidad’. Y volveremos mañana mismo a las andadas: los fumadores pródigos y pudientes, pagando el tabaco a triple precio a los revendedores, y los más pobres fumando moco de avellano y hoja seca de toda clase de plantas, uso que se ha generalizado. / Lo cierto es que nunca la carestía en las subsistencias ha dado lugar a tantas preocupaciones ni a tanto comentarios como la falta de tabaco, ni a tantas maquinaciones para obtenerlo o ensayos para sustituirlo. Las anécdotas que se relacionan con esta crisis del tabaco son infinitas y algunas de ellas extremadamente chuscas. Por ejemplo, una ‘colla de castells’ fue contratada para la Selva el día de San Antonio, y se puso una condición: la de que no faltaría tabaco ‘als castellers’ durante su permanencia en dicha villa, y si ‘non, non’” (La Crónica de Valls: 1920. ACAN).

Les notícies següents són del 1922, a hores d’ara. La premsa vallenca també hi confirma l’anada d’una colla de la ciutat aquest cop: “Para tomar parte en la fiesta celebrada en la Selva el día de san Antonio, fue contratada una ‘colla de Xiquets de Valls’” (La Crónica de Valls: 1922. ACAN). Un altre breu diu: “Amb motiu de la festa de Sant Antón es traslladaren a la Selva del Camp els castellers de nostra ciutat per aixecar els castells que tant de nom han donat als Xiquets de Valls” (Joventut: 1922. ACAN).

Un nova comunicació d’“Antonius”, a partir d’ara també al Diario de Tarragona, també. Aquí hi enumera totes les activitats dutes a terme i que conformen la celebració de tota una festa grossa. L’espai reservat als Tres Tombs i al concurs casteller és el següent: “Como tenía anunciado, se ha celebrado con todo esplendor la fiesta de San Antonio Abad. / Después de la misa de las ocho ha tenido lugar la bendición de las caballerías, siendo abanderado el joven D. Juan Tort. Acto seguido se han dado los acostumbrados tres ‘toms’ por el paseo de circunvalación, o el tradicional ‘cos’, como vulgarmente se le llama y cuyos premios anuncia el pregonero el día antes, siendo ganador del premio el caballo del procurador de la Cofradía de San Antonio, D. José Cogul. A las diez se dio principio a la misa mayor, en la que celebró mosén Juan, asistido del beneficiado mosén Andrés y del reverendo cura ecónomo de Albiol. El sermón estuvo a cargo del Rdo. D. Antonio Figuerola, hijo de esta villa, quien supo ensalzar las glorias del santo y tuvo frases laudatorias para los procuradores, que tanto se desvelan y trabajan en bien y provecho de la Cofradía. Al levantar el sarcerdote la Hostia Santa una ruidosa salva de morteretes se disparó en la plaza. / Terminados los divinos oficios, els ‘Xiquets de Valls’ levantaron sus atrevidas torres frente las Casas Consistoriales, que presenció numeroso público, a pesar del intenso frío que se sentía” (Diario de Tarragona: 1922. BHMT).

L’organització, doncs, restava en mans de la Confraria de Sant Antoni Abat. Les seves súpliques, com en d’altres poblacions, també acollien la fórmula dels Tres Tombs, compaginant-se la cavalcada galdosa per anar a rebre la benedicció protectora amb la cursa de tres voltes no exempta de significació sagrada. El cercle és el símbol geomètric més perfecte i difós. La seva imatge representa ja a elements cosmogònics tan vitals com el sol i la lluna. Els números, per la seva part, revelen l’encaix, la periodicitat d’ordres al món. Tres és un número sagrat, perfecte. Al cristianisme, la trinitat recull el dogma de la unitat divina en tres manifestacions personals (Pare, Fill i Esperit Sant).

“Antonius”, malauradament, com tantes vegades, tan sols va assenyalar la participació dels castells. L’exhibició principal, el migdia del 17 de gener, després de l’ofici, davant la Casa de la Vila. Tot el programa dels Tres Tombs transcorria abans de la celebració religiosa, com en d’altres poblacions.

“Antonius” va continuar escrivint per a La Cruz el 1922. Aquesta crònica esbossa el mateix que l’anterior. Bé, també traça el protagonisme dels afeccionats locals i dels grallers emparaulats. L’anada en seguici pel carrer major, a on Masdéu va destacar la plantada del pilar caminant. La menció de la gralla, al seu origen morú, una idea estesa aquell temps, va aprofitar-se per recordar-se dels tràngols de molts veïns aleshores a la Guerra del Rif: “Por la mañana en la iglesia parroquial, a las nueve, antes del oficio, tuvo lugar el acto de bendición de las caballerías que, precedidas por la bandera de la cofradía, recorrieron en lucida cabalgata la calle Mayor y Murallas. Hecho el desfile, se efectuaron las típicas y tradicionales carreras de caballos, mulos y burros, concediéndose a los ganadores de las mismas los premios que de antemano estaban anunciados, mereciendo general elogio el ofrecido por los hermanos Punyets, consistente en un bonito reloj de plata […] Acabada la misa, en la plaza Mayor, los ‘Xiquets de Valls’, junto con algunos aficionados de ésta hicieron las delicias de la gente moza, formando las famosas torres y castillos que tanto renombre les han conquistado. / Por la tarde, después de los actos religiosos y de la procesión, tuvieron efecto los festejos populares amenizados por una banda de chirimías con su inseparable tamboril que nos dieron la impresión que nuestro pueblo se había convertido en ‘aduar marroquí’. ¡Las madres que lloran por la ausencia de sus hijos idolatrados, quedarán seguramente agradecidas a los organizadores de los susodichos festejos, pues, pudieron hacerse la ilusión de vivir en el mismo lugar donde los que tanto aman!” (La Cruz: 1922. BHMT).

La col•laboració d’“Antonius” reporta els grans trets de la festa de nou el 1923. La cura dels confrares de Sant Antoni Abat. Els protocols dels Tres Tombs. La intervenció dels grallers, forasters, i dels Xiquets de Valls. Aquests pernoctaven la nit del dia 16, en cases d’afeccionats locals, com havia assenyalat Masdéu i com era norma també arreu. Els millors castells s’esperaven el migdia de la festivitat davant de l’Ajuntament. Però també se n’indiquen davant d’habitatges de veïns preeminents, durant els llevants de taula, l’òbol dels quals sufragaven el concurs dels vallencs, com ocorria també a arreu i que Masdéu també va assenyalar: “La fiesta de San Antonio se celebró en esta villa con aquella especial brillantez con que saben revestirla los procuradores de la cofradía del Santo. A las doce de la vigilia el disparo de doce cañonazos fue el anuncio de la fiesta. A las doce llegaron las típicas ‘grallas’; más tarde los ‘Xiquets de Valls’. A las siete de la mañana recorrieron las ‘grallas’ todas las calles de la población, alegrando al vecindario los armoniosos toques de diana. A las nueve organizase la comitiva, con su abandorado al frente, que fue D. Pablo N., antiguo recadero de esta a Reus, para la bendición de los animales. Como en la comitiva faltaba la música, el desfile por la calle Mayor no fue lo brillante y animado de los demás años. Tampoco hubo premios para la carrera, lo que fue causa de que no hubiese tanto interés y empeño como los demás años en ser el vencedor. Cerca de las diez salieron de las Casas Consistoriales el reverendo cura párroco y procuradores, precedidos del abanderado, ‘grallas’ y ‘Xiquets de Valls’, que llegados a la iglesia se dio principio al solemne oficio, durante el cual se dio a pública adoración la reliquia del Santo, cuyo altar hallábase profusamente iluminado por multitud de cirios que los devotos ofrendaron al Santo. El panegírico estuvo a cargo del Rdo. Moceen Antonio Figuerola, que supo ensalzar maravillosamente las glorias y virtudes del Santo. / Frente las Casas Consistoriales y ante infinidad de personas que se veían en la plaza, ventanas y balcones, levantaron los ‘Xiquets de Valls’ sus atrevidas torres, haciendo después lo mismo en diferentes sitios de la población” (Diario de Tarragona: 1923. BHMT).

“Antonius” va redactar una segona crònica per a la premsa de Tarragona també el 1923. També va esmentar-hi la participació dels castellers i els grallers: “Acabada la misa, en la plaza Mayor los ‘Xiquets de Valls’ junto con algunos aficionados de esta formaron las torres y castillos de costumbre. Este acto fue amenizado por una banda de chirimías la cual tomó además parte en todos los festejos populares” (La Cruz: 1923. BHMT).

Els castells no apareixen el 1924. Els Tres Tombs i els grallers, del Vendrell, de fama reconeguda, sí: “Amaneció la festividad de San Antonio con cielo claro y hermoso, lo que fue motivo de alegría general. / A las nueve, se dio la bendición a las caballerías y se procedió a la carrera ‘Dels tres toms’. El caballo del señor Tárrech dio las tres vueltas reglamentarias en menos de cuatro minutos, adjudicándose el primer premio. / En la iglesia parroquial se celebró solemne oficio en honor del santo y, por la tarde procesión. / Las ‘grallas’ del Vendrell alegraron con sus toques a todo el vecindario” (Diario de Tarragona: 1924. BHMT).

La intervenció d’una colla castellera vallenca figura de nou un any més tard, el 1925. La premsa vallenca va recollir-hi: “En las fiestas celebradas en la Selva del Campo con motivo de S. Antonio, el sábado pasado, tomó una ‘colla’ de ‘castells’ de esta ciudad” (La Crónica de Valls: 1925. ACAN).

“Antonius” també, enumerant els grans trets del programa d’actes com en les vegades anteriors. Castells i gralles ja des de la vigília. Celebracions religioses. Cavalcada lluïda d’animals. Cursa d’aquests. Mecenatge de veïns benestants i entitats. Castells honorant-los: “A las siete de la noche de la víspera del santo se cantaron completas en nuestra parroquial de San Andrés. Los cofrades de San Antonio con bandera, grallas y Xiquets de Valls fueron a la Casa Ayuntamiento a buscar al reverendo cura párroco, según ceremonial de cada año. / Terminada la función religiosa els xiquets de Valls levantaron sus torres frente al domicilio del señor alcalde, Casal Agrícola, del cronista y otras significadas personalidades. / A las nueve del día del santo tuvo lugar la bendición de los animales. Se organizó la comitiva en el extremo de la calle Mayor, presenciando su desfile infinidad de personas. Fue abanderado el distinguido joven José Cogul, del comercio. Fue ganador del primer premio señalado para la carrera de los ‘Tres Toms’ caballo del señor Urrutia. / Las típicas grallas y els xiquets de Valls recorrieron las diferentes calles de la villa, alegrando así a todo el vecindario” (Diario de Tarragona: 1925. BHMT).

Aquesta correspondència no va oblidar-se de detallar d’altres números de la festa, com d’altres vegades. Aquest cop sí es presenten perquè són dels que van contribuir a la desafecció pels castells durant el període de la Decadència. De fet, devien d’influir a que no ens consti la continuïtat dels castells a la festa d’ençà del 1925, a hores d’ara: “Ayer, segundo día de las fiestas, iniciada por varios entusiastas deportista consiguieron el alistamiento de algunos corredores para las tres vueltas del paseo de circunvalación, ruta de 1.500 metros que se hizo en 13 minutos menos seis segundos, llegando el primero a la meta el joven Arbós, que obtuvo el primer premio de 25 pesetas. Numerosos público presenció dicha carrera que fue un número más que añadir al programa de las fiestas. Después se bailaron sardanas en la plaza hasta las dos menos cuarto viéndose aquel sitio muy concurrido y animado”.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Selva del Camp, Vendrell i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.