Un castell de pega a Granollers el 1917

Al 1917, la premsa de Granollers va recollir la incidència següent aquell any per Carnestoltes a l’estatge de la Unió Liberal, l’associació més potent de la vila aquell temps i fins la Guerra Civil. La seu es trobava al carrer Anselm Clavé, on avui rau el Museu de Granollers: “Las fiestas de Carnaval han transcurrido con bastante animación en las Sociedades Recreativas. En las calles apenas si pudo apreciarse la presencia de mascarón alguno. / Como incidentes, sólo es lamentable anunciar el que sufrió el joven hijo del señor Benito Garrell, cuando simulando con varios otros un castillo humano, imitación de los Xiquets de Valls, en «La Unión Liberal», cayóse con tan mala suerte, que se fracturó la pierna” (La Comarca: 1917. AMGr).

Notícies similars, d’accidents en simulacres de castells en moments de gresca, apareixen arreu del país on els castells són coneguts. A hores d’ara, però, no ens consta cap notícia d’alguna actuació castellera a la vila aquells anys o abans.

La iniciativa d’aquells veïns, aleshores exterioritzada en un joc arrauxat desafortunat, de tota manera, palesa la projecció dels castells més enllà de la seva àrea primigènia. L’emigració de gent del Camp de Tarragona i el Penedès arreu del país per motius econòmics, l’actuació de colles castelleres més enllà d’ambdós territoris i la publicació de notícies castelleres a la premsa, en especial fotografies, va contribuir a aquest coneixement dels castells arreu de l’àrea tradicional.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Granollers i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.