El ball del Naixement i una colla castellera local a Vilanova i la Geltrú el 1861

La premsa de Vilanova i la Geltrú va destacar la reaparició a la vila del ball del Naixement de l’Infant Jesús a Betlem o del Bon Jesús el 1861 per la festa major de les Neus. Aquest ball parlat esdevenia una mena de representació ambulant dels Pastorets. Els actors escenificaven el misteri del naixement de Jesús de manera planera pels carrers: “Entre los varios ‘balls’ ó comparsas que segun se dice se disponen á lucir sus habilidades para nuestra próxima fiesta mayor, se cuenta el llamado del ‘Nacimiento’ que hace la friolera de 20 años que no habia salido á luz” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1861. BMVB).

El religiós mercedari vilanoví Josep A. Garí Siumell (1812-1895) va donar fe de la seva interpretació a la població aquelles dècades a la seva coneguda Descripción e historia de la villa de Villanueva y Geltrú desde su fundación hasta nuestros días, editada el 1860. El ball és esmentat aquí com del Bon Jesús: “En estas festividades, en particular la de san Antonio Abad, y la de la Vírgen de las Nieves, van acompañadas de ciertas diversiones populares vulgo ‘balls’, que pasan de generacion en generacion. Estas danzas populares en nuestro siglo han aumentado, pues yo he visto en diversos años, ora unas, ora otras, la Mojiganga, Bataneros ó ‘Bastons’, Moros y Cristianos, Diablos, Gitanas, Damas y Viejos, Mal casados, de san Antonio Abad, de santa Margarita, del Buen Jesus, Pastorcillos, ‘Cercolets’, Serrallonga, el robo de Rosaura, Sebastiana, y casi todos los años el llamado de Valencianos ó ‘´Chiquets de Valls’” (J.A. Garí: 1996).

La premsa local, a més, va estar al cas de coincidir-hi el debut d’una colla de castellers locals, aleshores reconeixent-se l’activitat d’aquests darrers encara sota l’arcaisme ball de Valencians: “Hemos oido hablar de que á mas de los bailes ó danzas, de Rosaura, Nacimiento, Gitanas, Pastorcillos y Paloteo, se están ensayando para lucir por primera vez sus habilidades en la fabricación de castillos ó danza de ‘Valencians’ varios aficionados de esta villa” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1861. BMVB).

La publicació va reiterar la participació del ball del Naixement, junt amb d’altres exercicis, més endavant, un cop iniciada la festa. Dels castells, però, ni paraula: “Ayer tarde [4 d’agost] empezaron á recorrer las calles de la población los bailes ó comparsas de Gitanas, Hijo pródigo, Rosaura y Nacimiento” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1861. BMVB).

Els comptes municipals tampoc no diluciden la concurrència dels castellers. Aquests recullen tan sols la recompensa a uns exercicis incògnits. Joan Braquer Riu, l’agutzil i porter de l’Ajuntament, va lliurar 192 rals “en gratificacion á los gigantes y comparsa de bailes públicos” (ACGAF).

El mateix esquema es repeteix en ocasió de la festa major de la Geltrú, el 14 i 15 d’agost. Del ball del Naixement, es constata la seva actuació. Dels castellers locals, no.

L’avanç de la programació va subratllar-hi la presència de la moixiganga local aquest cop: “Los parroquianos de Santa Maria tratan también este año como el pasado de celebrar con gran lucimiento su próxima fiesta mayor. Háblase al efecto de castillos de fuego, bailes ó danzas entre ellos el de la mojiganga, de entoldado en la plaza de los cuarteles, etc.” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1861. BMVB).

El programa d’actes va augmentar la nòmina d’entremesos participants. El ball del Naixement ja apareix aquí. Els castells, no: “los bailes de ‘Diablos’, ‘Mojiganga’, ‘Nacimiento’, ‘Rosaura’ y ‘Hijo pródigo’, con el ‘Dragon’ darán animación á la fiesta” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1861. BMVB).

Els castellers locals tampoc no són esmentats a l’hora de ressenyar-se el desenvolupament de la festa: “Ayer tarde [14 d’agost] como estaba anuncido principió la broma en el barrio de la Geltrú saliendo á recorrer sus calles seis danzas ó balls y el dragon” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1861. BMVB).

La hisenda municipal tampoc no resol cap interrogant de nou. L’apunt corresponent assenyala que Joan Braquer Riu va lliurar 142 rals “con motivo de la fiesta mayor de la Geltrú, cuyos gastos satisfizo de órden del Ayuntamiento” (ACGAF).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vilanova i la Geltrú i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.