Tarragona, 1851-1859

El primer castell de nou de la història va assolir-se el 1851 a Tarragona. Una crònica molt coneguda del Diario de Barcelona destaca la seva consecució el migdia de 24 de setembre, l’endemà de Santa Tecla, diada de la Mare de Deu de la Mercè, a la plaça de les Cols, la palestra castellera tarragonina de l’època. L’exhibició de Santa Tecla encara no transcorria a la plaça de la Font. L’ajuntament encara es trobava al carrer Major, a tocar de la plaça de les Cols: “La fiesta mayor de esta se celebró en la Santa Iglesia Catedral con la pompa que se acostumbra todos los años; en la ciudad fué mucha la afluencia de forasteros, pero principalmente en donde se veia mas animacion era en todas las avenidas de la plaza de la Verdura, sitio en que en competencia se hacen las torres por las compañias de Valls y las de otros pueblos, desde las doce á la una y media. Por la tarde del 23 apenas podia transitarse por las calles del curso de la procesion. Ayer al mediodia [24 de setembre], como de costumbre, se hicieron las torres y corrió la voz de que se trataba de probar hacer una de nueve pisos, es decir, nueve hombres uno encima de otro ó lo que es lo mismo formar una elevacion de 70 palmos de carne humana, proyecto bárbaro pero que por dos veces pudo llevarse á cabo, la primera se completó, pero al descender el niño que forma la cúspide de la torre, ó mejor la veleta, desplomóse por su base, y solo se vieron en confusion miembros humanos formando una montaña. La segunda reforzada cual convenia, ó como los inteligentes lo juzgaron preciso, se llevó á cabo y la deshicieron sin percance alguno. Todo el pueblo prorumpió en un grito de entusiasmo aplaudiendo á los atletas que se hicieron memorables con lo que hasta el dia habia parecido imposible” (Diario de Barcelona: 1851. AHCB).

La circumstància que s’assolís després d’enfortir-se’n l’estructura, arran d’una temptativa prèvia tan sols carregada, ha dut a creure que va reeixir per afegir-s’hi un folre. Si no és que el primer intent frustrat ja en va sumar un de més concís? La repetició del castell va obeir al criteri d’excel•lència pretèrit. Les construccions tan sols carregades no es mesuraven amb el criteri d’avui dia. La fita no acontentava tant com en l’actualitat.

De tota manera, guarda la seva lògica sostenir que no va recorre’s al folre d’entrada per no requerir-ho les etapes anteriors. El pas dels castells de sis als de set i d’aquests als de vuit. I també, que els nostres avantpassats van acceptar-lo en aquesta tessitura, en els castells de nou pisos, per sortir-ne més sovint, tal com ja es repetia en les torres de vuit temps enrere. L’èxit en els castells de nou nets (desfolrats) va posposar-se per més endavant. A hores d’ara, el dietari del avi tarragoní Sardà ja cita l’assoliment del ball de Valencians dels pescadors tarragonins en el castell “de 8 de 2 pilans” el 1841 a Tarragona (Albert Bonet: 1927. BHMT). Suposadament, també més llenyes que la del 24 de setembre de 1852 va desanimar als nostres avantpassats a no perseverar en els castells de nou desfolrats. N’havien d’haver experimentat d’altres en cites anteriors.

Aquest primer castell de nou pisos devia de ser un tres. Els contemporanis anomenaven al tres com el “castell”. La seva forma arrodonida li atorga un grau d’elegància no contemplada en d’altres construccions que el distingeix de la resta del repertori casteller. També es tracta de l’estructura més succinta on es visualitzen sense interferències els elements essencials d’un castell. La suma de pilars que va revolucionar els plantejaments de les torretes del ball de Valencians. La cúpula superior que traça el pom de dalt. D’aquesta darrera, l’arc dels dosos i l’agulla rematada pel joc de l’aixecador i l’anxaneta.

Aquest castell de nou pisos, d’altra banda, pot argumentar-se a favor de la colla de la Roser dels Xiquets de Valls. El dietari del vilanoví Josep Ventosa Massana assenyala la consecució d’un castell de nou pisos, el primer de la història a Vilanova i la Geltrú, l’any següent, el migdia del 5 d’agost de 1852, diada de la Mare de Déu de les Neus, festa major a la vila, per la colla dirigida per Gabriel Baldrich Palau. El corpus ideològic i la trajectòria política d’aquest personatge, juntament amb les etiquetes polítiques de les dues colles castelleres vallenques de l’època, la Roser, liberal o progressista, la Muixerra, conservadora o carlina, decanta l’arrenglerament de Gabriel Baldrich del costat de la Roser. Baldrich difícilment hagués fet pinya amb rivals polítics, a qui, a més, havia perseguit per camps de batalla (X. Güell: 1998).

El testimoni paral•lel de Francesc Ballester Castelló apuntala l’autoria de la Roser. La credibilitat d’aquest estudiós vallenc se sustenta en què moltes de les seves afirmacions siguin essent corroborades avui dia. Aquest va assenyalar el reeiximent de l’altra colla vallenca, en aquest cas la Muixerra, a Valls “per les festes celebrades després del cólera del 1854 [l’11 de desembre de 1854], o per les festes de Sant Baldomer del mateix any [el 27 de febrer de 1855, en ocasió de l’onomàstica de Baldomero Espartero]”. L’altra, la Roser, a partir de l’observació del vilanoví Ventosa, feia temps que se’n sortia (La Crónica de Valls: 1920. ACAC).

La crònica del primer castell de nou a Tarragona, però, va esmentar la participació habitual a la plaça de les Cols de “las compañias de Valls y las de otros pueblos”. Això ja situa l’actuació freqüent de les colles vallenques a Tarragona. La citació de formacions d’altres poblacions, en canvi, planteja diverses conjectures. La integració d’elements d’arreu del territori en els rengles dels Xiquets de Valls, la fórmula organitzativa ja adoptada aleshores a les files vallenques. O el recordatori de la preeminència de la palestra tarragonina al país. La seva condició de capital va estimular la concurrència d’exercicis festius de tot tipus d’arreu del territori. De substrat casteller, també ja de balls de Valencians arcaics.

L’any següent, el 1852, els tarragonins no van haver d’esperar-se a l’estiu per gaudir dels castells. Els dies 21 i 22 de febrer en van haver en ocasió de la celebració del naixement d’Isabel de Borbon el 20 de desembre de 1851, filla primogènita de la reina Isabel II, princesa d’Astúries i hereva del tron espanyol fins el naixement del seu germà Alfonso el 28 de novembre de 1857. La participació, d’una manera més o menys entusiasta, dels castellers i d’altres actors del poble ras en efemèrides governamentals ha estat habitual al llarg del temps; perquè les institucions, orgulloses o condescendents amb ells, els han instrumentalitzat per exterioritzar l’estructura i la identitat de la comunitat.

El programa d’actes va preveure pel dia 21 de febrer que “a las 9 de la mañana saldrán de las Casas Consistoriales las músicas, gaitas y gigantes recorriendo las calles y plazas de la poblacion”. Poc més tard, “A las 12 se harán las torres en los puntos de costumbre”, la plaça de les Cols. L’endemà, 22 de febrer, “a las 9 de la mañana las músicas, gaitas y gigantes recorrerán la ciudad como el dia anterior”. A les 10, ocorreria l’anada de les autoritats a un Ofici a la Catedral, se sobreentén, acompanyades dels elements de seguicis festius (El Barcelonés: 1852. AHCB).

La premsa va subratllar-ne l’èxit, en sintonia al servilisme dels mitjans de comunicació de l’època: “Las fiestas Reales se han celebrado en esta los días 21, 22 y 23 [de febrer] con una animacion como pocas hemos visto. El programa que anticipadamente se publicó, dió á conocer á los tarraconenses los sentimientos que abrigaban todas las autoridades y corporaciones para que fuesen dignas del objeto que les motivaba, y la ciudad ha secundado perfectamente aquellas con el regocijo y esmero en iluminar las casas”. Però els mots reservats als números del poble menut, malauradament, no ratifiquen la presència castellera: “Las danzas del pais han recorrido las calles y entre ellas un baile de diablos en número de cincuenta disparando carretillas continuamente” (Diario de Barcelona: 1852. AHCB).

De castells també en van haver per Sant Magí. La premsa esmenta la realització de l’exhibició principal, el migdia del 19 d’agost a la plaça de les Cols: “Las danzas del país, entre las cuales figuraba el baile de S. Magín, recorrieron las calles, y al mediodia hubo torres atrevidas en el llano de la Catedral, como en los dias de Sta. Tecla” (Diario de Barcelona: 1852. AHCB).

Santa Tecla no va ser menys. La cita va atraure a gent d’arreu del territori, molta de la qual per fruir dels castells, com manava la tradició i imposava la capitalitat de Tarragona. Aquest cop, la crònica recull novament l’èxit en els castells de nou pisos els migdies de Santa Tecla i la Mare de Déu de la Mercè a la plaça de les Cols. Però no concreta res més, ni la identitat o el nombre de formacions participants: “Animada ha estado la fiesta mayor que se celebró en esta los dias 23 y 24 del corriente. Muchísimos forasteros de todas clases, entre ellos no pocos de esa, principalmente los que por relaciones de parentesco ó de amistad se han hecho casi un deber venir á disfrutar todos los años de las diversiones que los tarraconenses ofrecen en obsequio á su patrona Santa Tecla, funcion de iglesia con toda pompa, Bailes ó danzas del pais en número de siete, procesion con la majestad de una metropolitana, torres ó castillos, en los dos dias desde las doce á las dos, llegando á formarlas hasta de nueve cuerpos, cuya atrevida habilidad y fuerza fué la admiracion de algunos miles de personas” (Diario de Barcelona: 1852. AHCB).

L’Administració de Sant Magí va organitzar la seva festa patronal el 1853 “con mas pompa en esta ciudad como tres años hace lo participamos al público” (Diario de Barcelona: 1853. AHCB).

El cronista de torn, dissortadament, no va restar alerta a la probable presència castellera, sinó als números ignis: “De los castillos de fuego el que estuvo á cargo de la Administracion, por ser de poco precio fué muy regular; pero el que se disparó en la noche del Santo por suscricion, no llenó los deseos ni las esperanzas de la mayoria; en cambio los diablos se lucieron, disparando carretillas, y desde los balcones de la Rambla hacia un magnífico efecto tanta chispa, pero los que se paseaban, que no eran pocos, se llevaron mas de un susto, y no podemos creer que algunos percances que hubo fuesen efecto de imprudencia por parte de unos señores diablos ó dichos señores, sino debidos á la casualidad que en tales casos va acompañada de pequeñas desgracias” (Diario de Barcelona: 1853. AHCB).

Les notícies de Santa Tecla sí palesen el concurs dels castellers, aplegats en dues agrupacions rivals, reeixint una vegada més en els novells castells de nou pisos. La resta de mots s’esplaien de nou en l’atractiu de la festa arreu del país, no tan sols del Camp de Tarragona, sinó també del Penedès, a on es retroben visions etnogràfiques, i en el protagonisme d’altres expressions festives del poble ras: “La fiesta mayor de esta, que tanta nombradía tiene y atrae tantos forasteros, no solo de las poblaciones de tres y cuatro horas sí que hasta de Villanueva [i la Geltrú], de Villafranca [del Penedès], de esa y de otras mas lejanas, este año, sin ofrecer lo que llamarse pueda acontecimiento, ha sido animada, lucida y digna, como siempre de una poblacion que tiene por protectora a la vírgen y mártir Santa Tecla. La iglesia tributó con magnificencia los cultos á su patrona, y el pueblo, á su manera, la obsequió tambien con danzas ó mejor farsas sacadas de la historia de las leyendas ó de cuentos, con mas ó menos propiedad vestidas y representadas por las calles entre un numeroso séquito y el atronador ruido de disparos de trabucos, carabinas y pistolas. Las torres ó ‘castells’ por dos ‘collas’ rivales en los dos dias transcurridos han sido sorprendentes, y al paso que llevan no sabemos á donde irán á parar, porque antes era de mérito y de gran fuerza las de seis pisos, despues de siete, hace poco de ocho, y últimamente las hacen de nueve; son hombres de hierro los que sostienen sobre sus espaldas tantos quintales de peso. La procesion muy linda, viéndose detras dela santa reliquia á un numeroso acompañamiento” (Diario de Barcelona: 1853. AHCB).

Una nova malaltia epidèmica va estendre’s per Europa al segle XIX. El còlera, conegut popularment com el “còlera morbo” o el “còlera asiàtic”, per provenir d’aquest continent.

El còlera va assotar per primer cop Espanya el 1833. La població va témer’l per no conèixer cap remei durant bona part del segle XIX. El fet que les morts es concentressin en un període breu (durant unes setmanes a l’estiu) i que molt poques famílies se n’escapessin va multiplicar el seu impacte emocional.

Una de les pandèmies, la segona, va ocórrer entre els anys 1854 i 1856. La seva afectació a Tarragona el 1854 va dur que els veïns posposessin les diversions profanes durant les festes patronals fins que no van sentir-se’n lliure. La sessió municipal del 18 de setembre de 1854 recull aquest neguit: “Se hizo presente un oficio del Sr. Gobernador de la provincia en que se dice haberse dirigido al Sr. Arzobispo para que, si lo cree conveniente, se reserve trasladar á otro dia la festividad de Santa Tecla y previene el Alcalde disponga no salgan los gigantes, ni se toquen las chirimias, ni se hagan danzas por semejante festividad, lo que ha ya exentado hasiendo publicar el correspondiente Bando. El Ayuntamiento queda enterado; y en su consecuencia se suspende la fiesta que se acostumbraba” (AHCT). Abans, ja s’havien materialitzat les instruccions per Sant Magí.

Tarragona va honorar la protecció de la seva patrona, Santa Tecla, els dies 14 i 15 d’octubre un cop va escolar-se el còlera a la ciutat. L’endemà, 16 d’octubre, a Sant Magí, per tampoc no haver-ho pogut fer el dia que tocava.

La sessió municipal del 10 d’octubre de 1854 en parla. Assenyala l’acord de l’Ajuntament “que el Domingo procsimo [15 d’octubre] se cante el Te-Deum por la mañana y por la tarde se haga la procesion publica de Santa Tecla” i, sobre Sant Magí, que “se suplique á S.E.Y. [l’Arquebisbe] se sirva conceder su permiso para poder efectuarla el siguiente lunes”, per haver-se rebut un ofici del governador civil que assenyalava el torn “de rendir cuenta al todo Poderoso por el beneficio de ver libre esta ciudad de la enfermedad”, doncs, “la Junta de sanidad” havia comunicat “la satisfactoria noticia” de la seva fi (AHCT).

L’Ajuntament també va establir aleshores “Que para que sean mayores los regocijos, se oficie al Sr. Comandante de Marina á fin de que se sirva invitar á los Gremios de Pescadores y Mareantes, contribuyendo á estos regocijos públicos con la danza de Valencianos con sus correspondientes torres”. Les celebracions, a més, havien d’anunciar-se “la tarde del día anterior [14 d’octubre] saliendo los gigantes y timbaleros”.

La missiva tramesa al Comandant Militar de Marina de la província amb el prec sobre les dues colles castelleres gremials es conserva. L’Alcalde va escriure el 12 d’octubre: “no duda el Ayuntamiento que los Gremios de Pescadores y Mareantes harán su acostumbrado bayle de Valencianos con sus torres, á cuyo fin espera se sirva Vd. invitar á sus prohombres” (AHCT).

El Comandant Militar de Marina va contestar l’endemà: “Consecuentemente al atento oficio de V.S. de ayer, en que se sirve manifestarme invite á los Prohombres de este Gremio del mar, por si en obsequio de la Patrona Sta. Tecla, quieren hacer el acostumbrado baile de los Valencianos; les invitaré por si quieren hacerlo por su cuenta, en atención á no poder contribuir en nada para ello, el fondo del Gremio, reducido á nulidad á falta de trabajo de carga y descarga, que ha tenido lugar á causa de las aciegas circumstancias que acabamos de atravesar, con la cruel enfermedad de cólera morbo, durante cuyos azarosos días y en vista de la miseria que aquejaba á mis subordinados me decidí en atención con dichos prohombres á socorrer desinteresadamente á los individuos de la matrícula de esta capital […] cuyo socorro ha agotado todos los fondos del gremio” (AHCT).

Els castellers van comparèixer a l’hora de la veritat, malgrat la falta de cabals. Fins i tot, van rebre un ajut municipal segons recull la sessió del 20 d’octubre: “También se acordó se gratifique á las danzas de Valencianos y Diablos que baylaron en las funciones celebradas con motivo de la desaparición del colera y fiestas de Santa Tecla con media unza á cada una de las danzas” (AHCT).

La premsa reporta que va seguir-se la programació. El dia 15, amb un Te-Déum d’acció de gràcies al migdia i una processó per la tarda per lloar l’empara de Santa Tecla. Els exercicis dels seguicis festius van intervenir aquell dia i la vigília com a reclam. El dia 16, les celebracions van dedicar-se a Sant Magí. Al migdia, s’esperava la millor exhibició castellera a la plaça de les Cols: “Ayer [14 d’octubre] á las cuatro de la tarde los gigantes, timbalero y danzas del pais anunciarion al pueblo de Tarragona que empezaban las fiestas para celebrar el no haber sido afligida esta capital del cólera-morbo, como tantas otras poblaciones, no solo de la provincia, si que tambien de todos puntos de España. Efectivamente, muy poco han sido los casos que se han presentado con un carácter alarmante, y de estos una gran parte lo fueron en personas procedentes de esa, Villanueva, Valls y Cambrils […] Hoy [15 d’octubre] á la una de la mañana se ha cantado un solemne Te Deum en accion de gracias, con asistencia de todas las autoridades civiles y militares, corporaciones, y muchas personas de representacion. A las cinco de la tarde ha salido de la Santa Iglesia Catedral la procesion con la reliquia de la santa patrona, precedida de las danzas, torres, comparsa de diablos y demás, acompañando al Sr. Gobernador civil y comandante general, y casi todos los empleados y militares de esta plaza. / Mañana [16 d’octubre], fiesta tambien, es dia dedicado á San Magin, con procesion por la tarde, y al medio dia torres en el llano de la Catedral” (Diario de Barcelona : 1854. AHCB).

Tarragona va mantenir-hi els seus galons de plaça amb castells de nou pisos. El migdia del dia 16, segons va anotar el tarragoní Albert Bonet després de consultar el dietari de la família Sardà, “una de les més antigues de nostra ciutat”, conegut com “el ‘llibre de l’avi’, per ésser començat per un dels seus ascendents abans de la guerra del francès” (Diario de Tarragona: 1926. BCT): “Els dies 15 d’octubre de l’any 1854, Tarragona celebrà festes en honor de Santa Tecla i el 1[6] en honor de Sant Magí, cantant-se el primer dia solemne Te–Deum a la Catedral per haver-se alliberat del còlera – morbo nostra ciutat, i en aquelles festes hi hagué castells de 9 i dulsaines, segons conta en altra nota el mateix avi Sardà” (Diario de Tarragona: 1928. BCT).

Al 1855, les línees transcrites de la premsa local, el Diario Mercantil, en d’altres altaveus sobre les diversions de Sant Magí no inclouen la presència castellera: “Durante el dia las calles de la capital, y demás sitios públicos, se veian estensamente frecuentados. Para amenizar la festividad, en algunos sitios donde se habian levantado altares, sea por algun voto de familia, simpre respetable, se por sola devocion á S. Magin, tuvieron lugar varios regocijos de los que son costumbre tradicional de este pais” (Diario de Barcelona: 1855. AHCB Diario de Villanueva y Geltrú: 1855. BMVB).

El mateix succeeix per Santa Tecla. A la vigília, les notes de premsa tan sols van estar al cas dels assaigs d’exercicis dels seguicis: “Próximos al dia de nuestra patrona Santa Tecla, no es mucha la animacion que se nota para tal festividad, si se esceptua la preparacion y ensayo de las distintas danzas que suelen tener lugar todos los años. Sin embargo, es de esperar, á pesar de esto, que se solemnizará en el actual el citado dia con la ostentacion acostumbrada” (Diario de Barcelona: 1855. AHCB). Més endavant, que “recorrieron las calles segun es costumbre los gigantes y las danzas” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1855. BMVB). La calma dels veïns devia correspondre’s a la inquietud per l’aixecament carlí del 1855-1856.

El resum de la sessió municipal del 12 d’octubre de 1855 confirma que hi van fer cap dues colles castelleres. Hi figura la gratificació que van rebre a canvi: “Teniendo presentes la costumbre observada en los años anteriores acuerda el Ayuntamiento se entregue á cada una de las dos cuadrillas que formaron las torres en la festividad de Santa Tecla la suma de ciento sesenta reales en ayudas de costes para los gastos que tal festividad les ocasiona” (AHCT).

El 1856 per Sant Magí, tampoc no hi han notícies fefaents de castells. El programa d’actes cita la participació “de los timbales y gigantes con várias danzas del pais” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1856. BHMT). La crònica pertinent, a “una porcion de jóvenes” amb “el conocido ball de diables, procurándose los pertechos necesarios […] en abundancia” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1856. BHMT).

Els castells es confirmen per Santa Tecla, de nou pisos una vegada més. La tradició de pujar un pilar per les escales de la catedral, també. L’exercici va fer llenya tres vegades: “La fiesta, separando lo que antecede [la concurrència de forasters, molts vinguts en el tren de Reus, inaugurat el darrer dia 16], no ha ofrecido la menor novedad. Ha habido algunas de las danzas de costumbre, en las que se ha suprimido el contínuo tiroteo de los demás años y además la llamada de los diablos. Se han hecho torres ó castillos, como siempre, hasta de nueve pisos; de ellos, algunos regulares y otros bastantes flojos y desgraciados. Hemos observado que durante dichas torres, no ha abandonado el balcon de la antigua Casa Consistorial el Excmo. Sr. Conde de la Puebla, al que si bien esa costumbre nuestra la admiraria por la novedad, no dejaria de disgustarle la pertinacia de los castilleros en querer subir una torre de carne humana por las gradas de la Catedral y caerse tres veces, una de ellas de bastante mal género” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1856. Transcrit a Diario de Barcelona: 1856. AHCB).

Francisco de Paula Fernández de Cordoba, comte de la Puebla del Maestre i Marqués de la Sirga, grande de España, es trobava a Tarragona per representar a la reina Isabel II en el funeral pel trasllat del cós del rei Jaume I. Les restes mortals del monarca eren a la Catedral de Tarragona d’ençà de l’abandonament del Monestir de Poblet el 1835. Al 1856 van moure’s de lloc dins la mateixa catedral, de la capella del Corpus Christi al rerecor.

Els castells, ara sí, consten per Sant Magí el 1857. Potser perquè la celebració va disposar-se “con mucha mas ostentacion” pel desig de festejar-se la finalització de les obres d’eixamplament de la capella. Els Administradors de Sant Magí, en aquest sentit, van emparaular “las torres ó castillos que tanto suelen llamar la atencion de la provincia por ser en ella tan peculiares”, a més d’un reeixit castell de focs la nit del 19 d’agost (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. BHMT).

El programa d’actes també recull la presència dels castellers. El seguici de “el agua milagrosa de la Brufaganya”, que entraria a la ciutat com és habitual cap allà les sis de la tarda del 18 d’agost per la porta de Sant Francesc, havia d’anar encapçalat “de los Gigantes, timbaleros y la danza del país conocida por BALL DE VALENCIANS” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. Transcrit a: Diario de Barcelona: 1857. AHCB).

L’endemà s’esperava la millor exhibició. El mateix text va anunciar que “a las doce, en la plaza de la Verdura, segun costumbre, se formarán las torres ó sean CASTELLS”. A les sis de la tarda, la processó. Hi desfilarien “cinco guardias civiles á caballo y una seccion de gastadores del regimiento de Galicia, seguidos de los timbales y los Gigantes con varias danzas del país” i les banderes dels gremis de pescadors, forners i pagesos (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. BHMT).

Una colla, no massa nombrosa, va actuar aleshores, excel•lint el migdia a la plaça de les Cols fent llenya una vegada tan sols: “Ya desde el amanecer, segun es costumbre, nos empezaron á visitar los forasteros que rinden particular devocion al Santo. El tránsito, angostísimo por demás, que conduce á la capilla, se vió durante el dia cuajado de gente, la que despues de la misa mayor, y á las doce, se constituyó en el sitio donde debian tener lugar las torres ó castillos, diversion peculiar de nuestro llamado campo de Tarragona. Estas torres ó castillos poca novedad debían ofrecer, porque solo reducidas personas tomaban parte en ellas. Sin embargo, lo que esta fraccion hizo no se vé comunmente si nos guiamos por la seguridad con que efectuó las torres, no desgraciándose mas que una de las mas difíciles” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. Transcrit a: Diario de Barcelona: 1857. AHCB).

Santa Tecla pintava bastos. Els castells no presagiaven res de bo a la vigília: “En la tarde ayer [22 de setembre], salieron á recorrer las calles las consabidas danzas, y los gigantes precedidos de los timbales, y al son de la festiva dulzaina y el simpático tamboril. Lo que se halló á menos fueron las collas de las torres ó castillos. A decir verdad, no se presenta este año con la animacion de otras veces la festividad de nuestra ínclita patrona Santa Tecla. Sin embargo, la mayor afluencia de forasteros debe tener lugar hoy y veremos si la fiesta se anima” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. BHMT).

Però una colla organitzada a corre-cuita, la dels pescadors, va comparèixer, sortir-se’n fins l’extrem de completar també castells de nou pisos el migdia de Santa Tecla: “Dijimos en nuestro último número que la festividad de nuestra ínclita patrona Santa Tecla se presentaba este año muy poco animada. / Sin embargo de esto, no faltó el día de la Santa la correspondiente y usual afluencia de forasteros, y esto animó la fiesta; pero, ello es del caso decirlo, nada de particular ha ofrecido. / Algunas danzas del pais se presentaron por las calles desde la vigilia, y la de las torres ó castillos casi puede decirse ha sido improvisada. A pesar de esto y de no ser mas que una COLLA, la llamada de los pescadores, la de la fiesta, se portó bien, en particular el primer dia, levantado torres hasta de nueve pisos de carne humana” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. Transcrit a: Diario de Barcelona, Diario de Villanueva y Geltrú: 1857. BMVB).

Al resum de la sessió municipal del 5 d’octubre de 1857 hi ha anotada la gratificació municipal que va recollir el seu cap de colla: “Se ha acordado satisfacer á D. José Altés representante de la cuadrilla que en los días de la última fiesta de Santa Tecla recorrió las calles de esta Ciudad construyendo las torres ó castillos que se usan en esta país ciento sesenta reales con cargo al Capítulo de fiestas públicas” (AHCT).

Els tarragonins van presenciar més castells el 1857 en ocasió de l’arribada d’un nou arquebisbe, Josep Costa Borràs el dia 3 de novembre. La premsa va avisar que hi actuaria “la danza llamada de los Valencianos y se harán torres ó castillos” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. BHMT).

L’entrada de l’arquebisbe a la ciutat va escenificar-se per la tarda mitjançant el seguici habitual en aquests casos. Les autoritats, acomboiades d’exercicis tradicionals, van dirigir-se a la porta de Santa Clara per rebre a l’arquebisbe seguint el recorregut següent: Baixada del Patriarca, Merceria, Major, Baixada de Misericòrdia, Portalet i Rambla Vella fins la porta de Santa Clara. A la sessió municipal del 2 de novembre de 1857 va establir-se que “el Cuerpo Municipal saldrá de las Casas Consistoriales precedido de los Gigantes, Pregoneros, Alguaciles […] y demás empleados” (AHCT). La comitiva va reprendre el camí per acompanyar-lo fins al palau arquebisbal. El tram darrer de la carrera va ser el Pla de la Catedral, carrer del Cementiri, plaça de les Monges i Sant Pau (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. BHMT).

La premsa local hi cita la intervenció castellera (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1857. BHMT).

Al matí per anunciar l’efemèride: “La ciudad de Tarragona recibió ayer [3 de novembre] de un modo digno á su insigne Prelado. Ya desde la mañana recorria las calles en señal de regocijo la dulzaina y el tamboril y se hicieron algunas torres”.

Més endavant, per la tarda, durant el seguici d’entrada de l’arquebisbe: “Llegó el Prelado y bajando del coche se arrodilló delante del altar sobre la almohada, y la primera dignidad del Cabildo le dió á adorar la Vera-Cruz: luego se levantó y en pié prestó el juramento de costumbre. Concluida esta ceremonia vistió el Prelado los ornamentos sagrados, la cruz pectoral, la mitra, etc. y tomando el báculo hizo su entrada por la puerta de Santa Clara; recorriendo la carrera marcada, esto es: Rambla, calle del Portalet, Bajada de Misericordia, calle Mayor, Arcos de la Merceria, Bajada del Patriarca, hasta la Catedral. Todos los balcones de la carrera se hallaban adornados con colgaduras, llenos de gente, como asimismo todas las avenidas. Precedian á la procesion los timbales, los Gigantes y la danza de Valencianos haciendo torres”.

Arribada la comitiva “á la Catedral tuvieron lugar las ceremonias religiosas de costumbre”, un te-deum i la benedicció de la població. Després, les autoritats van arrecerar-se al palau episcopal. El castellers van plantar castells de set i vuit pisos al carrer: “En uno de los salones del palacio se habia prevenido un abundantísimo refresco con el que, con la finura y galantería que le caracteriza, obsequió al Cuerpo Municipal y á las personas que le acompañaban, mientras en la plaza del palacio, que se hallaba cuajada de gente, se hacian torres de siete y ocho pisos”.

Els papers municipals també en parlen. Durant la sessió municipal del 10 de novembre de 1857 va aprovar-se la gratificació pels castellers presents a la cita: “El Cuerpo Municipal ha acordado que con cargo al antiguo fondo de carreteras se satisfagara ochocientos reales que con gratificacion particular se dará á la cuadrilla que levantó varias torres en las calles de esta ciudad el día que verificó su entrada en la misma el Excmo. é Iltro. Arzobispo” (AHCT).

Al 1858, Tarragona va programar castells per la celebració del naixement del príncep Alfonso el 28 de novembre de 1857, el futur rei Alfonso XII, fill primogènit baró de la reina Isabel II.

La corporació municipal va reservar cabals per aquest fi. Durant la sessió del 21 de desembre de 1857 va establir “para los festejos que se han de celebrar en esta Capital en obsequio al natalicio del Serenísimo Sr. Príncipe de Asturias, ha consignado la comision de festejos sean abonados por los fondos municipales los gastos que originen los Gigantes, Gaitas, esquelas de convite, limosna de dos mil reales y dos mil panes de á dos libras para los pobres y gasto de bombo y bolas para los sorteos” (AHCT).

La premsa local, el Diario Mercantil, va avançar que “con el fin de solemnizar dignamente […] saldrán además los Gigantes, habrá torres ó castillos y se dará fuego en la cantera á los barrenos” (Diario de Barcelona: 1857. AHCB).

Les diversions van abraçar els dies 15 i 16 de gener de 1858. Pel dia 15 va anunciar-se: “por la mañana, habrá salvas y repique de campanas, los gigantes, las gaitas, las danzas y las músicas recorrerán las calles. Solemne funcion religiosa en la Catedral; por la tarde recibirá en corte la primera Autoridad militar; torres ó castillos por los muchachos de Valls; nueva salida de los gigantes y demás”. Per l’endemà: “músicas, danzas, torres y gigantes, como el dia anterior” (Diario de Barcelona: 1858. AHCB. Diario de Villanueva y Geltrú: 1858. BMVB).

El Diario Mercantil va recollir la realització d’una exhibició castellera el migdia del dia 15 després de l’Ofici a la catedral, no a la plaça de les Cols, el lloc habitual i també previst aleshores, sinó a la plaça de la Font. A continuació va repetir-se davant la vivenda del governador militar: “Concluido el acto religioso el cortejo oficial retornaba á las Casas Consistoriales, precedido de los timbales, los Gigantes y la danza de Valencianos que hizo algunas torres, no en el sitio que marcaba el programa sino frente la casa del Ayuntamiento y luego frente de la que habita el Excmo. Señor Gobernador militar, que á la sazon recibia en corte las demás autoridades y corporaciones, tanto militares como civiles y eclesiásticas” (La Corona, Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

La mateixa publicació també va destacar l’actuació singular a la presó, la torre de Pilats, el mateix 15 de gener. L’actitud condescendent de l’alcaid va possibilitar el gaudi dels castells també per aquests veïns, aïllats de la resta de la població: “No podemos pasar en silencio lo que acaeció en la cárcel pública anteayer [15 de gener], debido á los benéficos sentimientos del señor Alcaide de aquel establecimiento don Sebastian Llavoré, el cual quiso que los pobres encarcelados disfrutasen en la fiesta de una de las diversiones más favoritas del país, como son las torres de hombres. Al efecto dispuso para los presos de los departamentos altos, permitiéndoles verlas desde la azotea, que se hiciesen algunas de dichas torres al frente del establecimiento y para los de la sala baja, que entrasen en ella los de las gaitas y demás gente necesaria á hacérselos en la propia sala, con lo cual les facilitó un momento de espansion á los presos, propia del dia, sin que de ello haya tenido que arrepentirse el señor Llavoré, pues todos guardaron la misma circunspeccion como si estuvieran libres y en la calles” (La Corona, Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

El Diario Mercantil també va anunciar la programació per Sant Magí el 1858, però sense concretar la participació castellera: “Aquel recinto sagrado se adorna con magníficos cuadros que representan la vida y martirio del glorioso martir de la Brufagaña y con profusion de ricas arañas de cristal y candelabros. Las calles inmediatas se decoran con gusto. Se cantará una misa solemne por la capilla y orquesta de la Catedral. En el púlpito hará el panegírico del Santo el Rdo. D. Bartolomé Sallarés, de los PP. Escolapios. El señor D. Vicente de Vargas, coronel del regimiento de Córdoba, se ha dignado aceptar el pendon principal de la procesion que saldrá de la iglesia á las seis de la tarde. Por la noche se disparará un magnífico castillo de fuegos artificiales, elaborado por el acreditado pirotecnico de esta provincia, Carlos Moya, conocido por el Noy del Vendrell. En varias calles se levantan altares del mejor gusto. Las danzas del país recorreran las calles, habrá cucañas” (Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

El Diario Mercantil també va avançar els números per Santa Tecla: “El dia 23 del actual celebra Tarragona la fiesta mayor que tantos atractivos tiene para los hijos del pais. Son muchos los preparativos que se hacen para que este año esceda á los anteriores en toda clase de obsequios a la proto-mártir Santa Tecla. Las danzas del pais, un magnífico castillos de fuegos artificiales, la sortija, que segun se dice correran ginetes con trages de la edad media, cucañas, regatas, bailes, funciones estraordinarias en el teatro, y ultimamente el señor Cava con sus ricos entoldados ricamente decorados” (Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

La mateixa publicació va fer lloc al programa d’actes. La vigília de Santa Tecla “desde las tres de la tarde recorrerán las calles de la poblacion los gigantes, danzas y torres ó castillos del pais”. L’endemà, “desde el amanecer, recorrerán las calles las torres y danzas del pais. De nueve á diez de la mañana saldrá de la Casa Consistorial el Excmo. Ayuntamiento precedido de los maceros, timbaleros, danzas, gigantes, torres y música municipal, en direccion á la Santa Iglesia Catedral, para asistir al Santo Oficio […] regresando en el mismo orden á la Casa Consistorial. Acto contínuo se harán las torres, como es costumbre, frente á las escaleras de la Catedral. A las cinco de la tarde saldrá la procesion, recorriendo la carrera acostumbrada”. El dia 24, “por la mañana, recorrerán las calles de la parte baja de la poblacion los timbales, gigantes, danzas y torres, dirigiéndose á las doce éstos últimos á las escaleras de la Catedral” (La Corona, Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

Més endavant, va comentar-s’hi que van anar en orris els actes del dia 22 perquè va ploure, una incidència freqüent al llarg del temps: “En la tarde de ayer [22 de setembre], despues de haber salido á la calle, segun costumbre, las danzas y los gigantes, tuvieron que retirarse mas que de paso por el fuerte aguacero que convirtió en torrentes nuestras calles, no cesando hasta muy cerca del anochecer” (La Corona, Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

La publicació també va informar de la consecució de més castells de nou i de l’ensurt de l’esposa de Joan Prim Prats, la mexicana Francisca Agüero González Echevarría, per la llenya en un primer pilar al balcó: “El programa se ha cumplido en todas sus partes […] Las danzas que asistieron á la procesion y han recorrido las calles en estos dias, han sido bastantes, y se han levantado torres ó castillos de hombres, diversion esclusiva del pais, hasta de nueve pisos. El general Prim y su señora la condesa, para la cual las torres eran una novedad, se hallaban acompañados de las Autoridades el dia primero en el balcon de la antigua Casa Consistorial, á cuyo frente se formaron dos de los llamados castillos, desgraciándose el primero, lo que causó algun susto á la ilustre condesa, y entrando las personas del segundo por el balcon, segun se acostumbra” (Diario de Barcelona: 1858. AHCB).

El resum de la sessió municipal de l’1 d’octubre de 1858 recull la gratificació de l’Ajuntament als caps de les colles castelleres, òbviament, n’havien de ser dues: “En consideracion á los muchos gastos que han tenido que satisfacerse por cuenta de los fondos municipales en la última funcion de la proto-martir Santa Tecla Patrona de esta Ciudad, el Ayuntamiento ha dispuesto se gratifique solo con la cantidad de ochenta reales del capítulo correspondiente á los directores de las Torres que han tenido lugar cuya costumbre se viene observando desde tiempos muy remotos” (AHCT).

Al 1859, va haver castells per Sant Magí. El programa d’actes no va anunciar-ho, però sí alguna nota de redacció: “Como es de suponer no habian de faltar tampoco la sortija, la cucaña, el castillo de fuegos y los ‘xiquets de valls’” (El Telégrafo: 1859. AHCB).

Una colla va participar al seguici d’entrada, plantant un pilar caminant al Portal del Carro, i havia d’actuar el migdia del 19 a la plaça de les Cols: “Sabemos que, sin embargo de no hallarse continuado en la fiesta de San Magín, tendrán lugar en el mediodia de hoy y en el sitio de costumbre, las torres ó castillos, diversion predilecta de esta comarca. Ya en la tarde ayer, asistió la COLLA á la entrada del agua, y despues de acompañarla con una torre á la iglesia del Santo, hizo el competente saludo á las Autoridades” (Diario Mercantil de Avisos y Noticias: 1859. BHMT).

Un altre breu hi ratifica la presència castellera: “La fiesta de San Magin se celebró el viernes en Tarragona con mucha solemnidad y bullicio. El número de forasteros que acudió con este motivo á aquella ciudad fué, segun dicen, crecidísimo, la concurrencia á todas las funciones extraordinaria; y las torres ó castillos dels ‘xiquets de Valls’, diversion favorita de aquella comarca, llamaron mucho la atencion de los marineros ingleses de la corbeta ‘Scourge’, fondeada actualmente en aquel puerto” (El Telégrafo: 1859. AHCB).

Els castellers també van comparèixer per Santa Tecla. El programa d’actes va anunciar la seva participació als actes de consuetud. El dia 22 al migdia, “se anunciarán dichas fiestas con repique de campanas y con la publicacion del anuncio de las mismas, concurriendo á este acto los gigantes, danzas, torres y gaitas del pais”. L’endemà després d’Ofici“al regresar el Excmo. Ayuntamiento á la Casa de la Ciudad se harán las torres de valencianos frente de las escaleras de la Catedral”. A la tarda hauria la processó. “El 24 y 25 habrá torres y danzas por las calles” (Diario de Barcelona: 1859. AHCB).

La premsa local, el Diario Mercantil, va ressenyar la celebració d’una festa lluïda amb els cànons habituals de les edicions anteriors. Els castells de nou pisos a cura d’una de les dues colles presents, doncs, no hi van faltar: “Las danzas han sido en gran número, y algunas de ellas no vistas hace muchísimos años; pero lo que siempre admira son las llamadas torres ó castillos. ‘Dos collas’ se han disputado este año la supremacioa; si bien en mérito divididas una de otra por una gran distancia. Nueve pisos de carne humana, colocados con un estremo de seguridad honrosa se ha conseguido formar y reproducir distintas veces por uno de los bandos” (El Telégrafo: 1859. AHCB).

Una altra publicació també va estar al cas de les fites, adjudicant-les a la colla de la gent de mar: “Segun correspondencias de Tarragona, han sido notables las fiestas que acaban de celebrarse en aquella capital en celebridad de su patrona Santa Tecla. El ‘Tarraconense’ ha publicado una curiosa relacion de las mismas, imitacion festiva de nuestras crónicas catalanas, que sentimos no poder reproducir, habiendo sido tan notable como estraordinaria la afluencia de forasteros que acudió á disfrutar de aquellos dias de público regocijo. Durante ellos, las danzas y las músicas recorrieron las calles, llamando la atencion los ‘castells’ y ‘espadats’, habiéndose hecho torres de la altura de nueve hombres. Lucióse en ellas el gremio de marineros que cobró 110 duros, sin contar la manutencion” (Diario de Barcelona: 1859. AHCB).

L’Ajuntament va aprovar el lliurament d’uns diners el 14 de setembre de 1859 a la comissió de festes pels castellers. Els números no quadren amb els anteriors: “El Ayuntamiento se ha servido suscribirse con la cantidad de […] ciento sesenta reales á cada uno de los dos bayles de Valencianos con los demas gastos de costumbre” (AHCT).

L’actuació de colles castelleres tarragonines esdevé una qüestió ineludible en parlar d’aquests anys. Diversos autors de renom s’hi han posicionat a favor. No els falten elements per apuntalar-ho. L’existència de formacions locals, dues de rivals: mariners i pagesos, de fet, ja es documenta a Tarragona el 1827, a hores d’ara.

La implicació dels pescadors i els marejants locals en la plantada de castells durant el festeig de la fi del còlera els dies 14 i 15 d’octubre de 1854, ja s’ha citat, n’és un. La seva actuació no se cenyeix a aquesta cita. El 1857 també es constata per Santa Tecla. La crònica hi concreta el concurs d’”una COLLA”, en majúscula, “la llamada de los pescadores, la de la fiesta”. Al 1859 per Santa Tecla, s’especifiquen de nou encara els castells del “gremio de marineros”.

La seva intervenció no va esdevenir testimonial. Tot el contrari. En totes les ocasions va assolir-se el sostre de nou pisos, el súmmum d’ençà de la mateixa dècada. De fet, a Tarragona es documenta la millor ratxa d’actuacions durant aquells anys a cavall de la rivalitat entre dues formacions. Tret del 1855, es documenten castells de nou tots els anys.

Els textos, però, també es revelen contradictoris sobre l’autoria dels castells, doncs, també hi esmenta el concurs dels vallencs. Al 1851 per Santa Tecla, va assenyalar-se la presència habitual de “las compañias de Valls” a Tarragona. Durant les festes en honor del naixement del príncep Alfonso, el 15 i 16 de gener de 1858, els castells també van anunciar-se a cura de “los muchachos de Valls”.

Una clau de l’atzucac, de tota manera, apareix en un dels textos citats del 1859 sobre Santa Tecla. El document adjudica l’actuació a la colla dels pescadors locals. Però aleshores se subratlla que va gratificar-se-la amb “la manutención”, a banda d’una bossa de diners. Per què se li va remunerar l’estada si els seus integrants suposadament eren veïns de Tarragona? O potser no ho eren tots? Això darrer sembla una explicació plausible. Ho argumentem.

L’actuació amb veu pròpia de les colles tarragonines de mariners i pagesos, dos col•lectius antagònics plenament abocats a la construcció de castells, és citada diversos cops els anys mil vuit-cents cinquanta. Ambdues formacions atresorant un llegat provinent de l’estadi dels balls de Valencians arcaics i retroalimentant la seva solidesa pels lligams gremials dels seus integrants. L’existència d’un bàndol oponent, a més, els cohesionava la identitat i, de retruc, l’activitat.

Però aleshores les dues colles tarragonines també ja estaven vinculades a les dinàmiques dels Xiquets de Valls. La condició de capital de Tarragona va propiciar l’actuació d’un ampli ventall de colles d’exercicis festius forasters al llarg del temps. També, de les colles de Valencians de Valls. Amb la seva tècnica revolucionària de construir torres humanes. La suma de pilars. Els castells. La fórmula amb què van decidir dirimir i explicitar arreu del territori les seves rivalitats. Uns recursos tècnics que també van fer forat a Tarragona.

Les colles tarragonines de mariners i pagesos no van restar immunes al fer dels vallencs. Ambdós col•lectius van acabar resolent les seves divergències a l’estil dels de Valls. Però, a més, sumant la seva complicitat (l’ajut o la participació, segons es vulgui dir). D’un o altre bàndol vallenc en funció d’una major o menor afinitat. Aquesta aposta, de retruc, també va dur l’extrapolació de les disputes dels vallencs i el protagonisme de les seves colles a l’àmbit de la ciutat de Tarragona a partir d’aleshores.

La fortalesa dels fonaments de les formacions tarragonines, el seu historial i composició gremial, però, va possibilitar que preservessin una certa identitat i llibertat de moviments. Aquests trets darrers es manifesten en què continuessin responsabilitzant-se dels castells a casa, bastint-los i cridant per això a qui fes falta, i arran d’això, que se’ls reconegués l’autoria de les actuacions en ocasions encara durant els anys mil vuit-cents cinquanta.

En definitiva, que tant bon punt es pot parlar de l’actuació de colles tarragonines amb el suport dels Xiquets de Valls, com dels Xiquets de Valls amb el coixí d’afeccionats tarragonins, segons quina cara de la mateixa moneda es vulgui veure. A la dècada següent, en canvi, la qüestió sí ja es decanta del costat dels Xiquets de Valls.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Tarragona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.