Els Colomins de Sant Boi de Llobregat

La Vanguardia va publicar el següent el 1919: “En San Baudilio de Llobregat se celebrará hoy [14 de setembre] la procesión anual, acto que promete resultar solemne, pues han sido contratadas dos bandas de música. / Para mayor atractivo de la población y de la colonia veraniega, la sociedad Els Colomins, imitando á los Xiquets de Valls, ejecutará arriesgados ejercicios” (La Vanguardia: 1919. AHCB).

A Sant Boi de Llobregat, doncs, uns veïns, membres de la societat “Els Colomins”, van organitzar-se per plantar castells el 14 de setembre de 1919 en ocasió d’un seguici de consuetud. La notícia esdevé tota una sorpresa. Sobta la incorporació del corpus casteller en aquest escenari, sabent que prové d’una altra part del país.

La proposta, és clar, va comptar amb els seus asos. Tant permetia cultivar neguits físics, la pràctica d’una activitat vistosa no exempta de risc, com valors patrimonials patris. La notícia palesa la projecció dels valors dels castells més enllà del seu àmbit geogràfic històric, tot i la grisor del temps. Els castells travessaven el període de la decadència aleshores. Però alhora, ja sumaven al seu favor haver esdevingut un clixé de Catalunya. Les publicacions i nombrosos autors d’arreu, bé o malament, n’havien parlat des de feia dècades.

Malauradament, no hi hem escatit més dades, a hores d’ara. Si l’empresa va guardar més continuïtat. El motiu de la celebració on va emmarcar-se. O les característiques de l’entitat protagonista. Potser va reunir a elements originaris de l’àrea tradicional castellera. Les construccions planejades, de tota manera, no devien tenir massa volada. Sí la seva transcendència. Que se sàpiga, és la primera notícia d’una iniciativa castellera local al Baix Llobregat.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Boi de Llobregat i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.