Santes Creus, 1927

El diumenge 22 de maig de 1927 va celebrar-se el Primer Aplec Excursionista de les comarques tarragonines a Santes Creus. L’organització va anar a cura de diverses entitats del territori. El Grup Excursionista Muntanyenc, l’Agrupació Excursionista Montsant i la Joventut Excursionista Catalana, de Tarragona; la Secció Excursionista del Centre de Lectura, de Reus; el Grup Excursionista Montagut i Valls Deportiu, de Valls; i l’Agrupació Excursionista L’Estel, de Montblanc.

El programa d’actes va sumar diversos números. Ofici religiós, cursa atlètica, exhibició de danses tradicionals per l’Esbart Dansaire de l’Orfeó Reusenc i ballades de sardanes per la cobla la Principal del Camp de Valls.

Les referències de l’audició de sardanes al migdia, a la plaça del monestir, al voltant de la font de Sant Bernat Calbó, esmenten la plantada d’uns castells impremeditats per uns joves excursionistes de Valls. La rauxa va dur-los a manifestar així la seva identitat local a la resta de concurrents. L’exercici dels castells es reservava als membres de les colles professionals. Però no per això la societat vallenca no se sentia orgullosa de la seva significació patrimonial. Observant, però, el fer dels Xiquets de Valls des d’una distància prudent. La condició social popular d’aquests darrers condicionava una major implicació de la ciutadania.

Dues publicacions vallenques van recollir-ho: “Un grup de ‘xiquets’ de nostra ciutat aixecaren mentres eren tocades sardanes atrevits castells que foren molt aplaudits per aquella nombrosa gentada” (Joventut: 1927. HCT) […] “Acabades les sardanes, que van ésser ballades quasi bé per tot l’element jove que formà un gran nombre d’anelles, un grup d’excursionistes improvisà els ‘castells’ dels ‘Xiquets de Valls’ que foren rebuts amb aplaudiments” (Acció Comarcal: 1927. HCT).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Santes Creus, Valls i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.