Molins de Rei, 1884

A hores d’ara, la primera notícia castellera a Molins de Rei se situa al 1884. Per festa major, a llaor de Sant Miquel, el 29 de setembre. El programa d’actes va insinuar-hi la intervenció d’uns Xiquets de Valls, juntament amb els entremesos i les orquestres locals: “Dia 28.–Víspera de la fiesta, habrá gran repique de campanas, recorriendo las calles de la población las orquestas ‘dels Pallofas’ y ‘dels Trencaventres’, los gigantes, ’nanos, drach y el camell’ y según informes tambien tomarán parte en la fiesta los ‘Xiquets de Valls’” (La Dinastía: 1884. AHCB).

Poca cosa més pot afegir-se en aquests moments, tret de l’excepcionalitat de la notícia. Molins de Rei i el Baix Llobregat no formaven part encara del món casteller. És més, de confirmar-se, esdevindria la primera actuació castellera a la població i, de retruc, al Baix Llobregat, que se sàpiga.

La inexistència de tradició castellera de la comarca tampoc no seria l’única dificultat a vèncer en aquella ocasió. Al 1884, el ritme del país, i amb ell la celebració de festes majors a arreu, va trasbalsar-se per l’extensió del còlera a l’estiu.

Sí es pot dir que aquesta referència palesa el ressò de les gestes castelleres a la comarca. Al 1884, els castells estaven més que consolidats, oferint les darreres mostres de la Primera Època d’Or. La proximitat geogràfica amb el Penedès i les notes a la premsa general, encara que fossin d’agenda, havien de publicitar-les.

I també, que se suma a una altra notícia pretèrita que va encetar el substrat casteller de la vila. Del voltant de l’any 1905, a iniciativa de La Hortensia, una antiga societat coral local. La notícia apareix a l’article ‘Viejas Masas Corales de la Villa’ que recull apunts d’un llibre de comptes de l’entitat. En concret s’hi afirma: “existe además en el Archivo del MUSEO, un Libro de Caja de la Sociedad Coral ‘La Hortensia’, donde consta que en 1905 se paga al Maestro por ensayo, el importe de 4 pesetas. Y entre otros muchos datos curiosos hay por ejemplo, el de ‘por gastos y comisión y Xiquets de Valls’, 9’75 pesetas” (Llobregat: 1960. AMMR).

Sobre aquest volum també s’hi llegeix que es custodiava a l’Arxiu del Museu local. Els responsables actuals, malauradament, afirmen no saber-ne res.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Molins de Rei i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.