Més sobre castells a Banyoles i Blanes

El 28 d’abril de 2011 va presentar-se la fotografia d’un més que modest tres de cinc net, sense figurar-hi l’aixecador i l’enxaneta, a la plaça Major de Banyoles d’entre els anys 1930 i 1935. Els castellers, tots adults, van uniformats vestint un fons de robes clares (camisa i pantalons) i una faixa de color (el cap interior llueix sobre la cama esquerra). Una fórmula elemental i recurrent en moltes expressions festives de casa nostra, entre d’altres, en danses dels seguicis festius de la Catalunya Nova, colles sardanistes o grups de dansa. La instantània, d’autor desconegut, pertany al Fons d’Imatges del Pla de l’Estany, provinent de la col•lecció de la família Puig Moradell (ACPE).

ACPE

El context en què va bastir-se aquest tres de cinc, entre d’altres elements, era una incògnita aleshores. Sí va comentar-se la possibilitat que formés part d’una mostra d’exercicis nostrats a cura d’un grup de dansa. El reconeixement de valors identitaris i culturals en els castells els anys immediats, que esdevinguessin una icona del país, més d’ençà del període conegut com la Renaixença Castellera, va dur que se n’interessessin més enllà de les àrees socials i geogràfiques històriques.

Aquesta exposició s’exemplificava en incorporar-los l’Esbart Dansaire de Blanes al seu repertori el 23 de juliol de 1933 en una actuació a Blanes mateix. La premsa ho documenta. Primer va anunciar-ho: “El dia 23, a las cinco de la tarde, habrá un gran festival folklórico al aire libre, a beneficio del Santo Hospital, a cargo del Esbart Dansaire de Blanes, en el que se ejecutarán ballets, bailes de bastones por niños de 9 a 10 años, se formarán torres de Xiquets de Valls, todo ello nuevo en Blanes” (La Vanguardia: 1933. AHCB).

Després va ressenyar-ho: “El domingo tuvo efecto el gran festival folklórico al aire libre a beneficio del Santo Hospital de Blanes, a cargo del ‘Esbart Dansaire de Blanes’. Hubo ballets, xiquets de Valls, bailes de bastones por niños de nueve a diez años, etcétera, etc. / La parte musical corrió a cargo de la orquesta cobla ‘La Principal de Llagostera’. / Este espectáculo, nuevo en Blanes, fué muy aplaudido. Recibieron muchos plácemes don Antonio Núñez y su distinguida esposa María Teresa Bedós García Ciaño y reverendo padre Luis Estrada, superior del Colegio de la Sagrada Familia, animadores e iniciadores de la fiesta. / Parece ser que ahora la sección sardanista del Centro Católico se propone extender y fomentar estos bailes” (La Vanguardia: 1933. AHCB).

Doncs, bé, l’argumentació no anava errada. El mateix Esbart Dansaire de Blanes va plantar aquest tres de cinc net el 6 d’agost de 1933 en un festival folklòric organitzat pel Centre Parroquial de Banyoles, poc després de protagonitzar el del 23 de juliol a Blanes.

L’anunci de l’acte ho aclareix: “Festival Folk•lòric.–Avui [6 d’agost] el nostre camp d’Esports oferirà sens dubte un efecte imponent per la gran gentada que s’hi aplegarà en ocasió de celebrar-s’hi el grandiós festival Folk•lòric a càrrec de l’Esbart Dansaire i la colla del ball de bastons de Blanes i les torres dels xiquets de Valls. Un espectacle nou a Banyoles. Abans del festival una selecció nostre jugarà un partit amistós de 40 minuts contra selecció de Blanes. El matí a l’arribada de l’Esbart Dansaire i de la colla del ball de Bastons, donaran una petita audició a la plaça de la República” (El Banyolí: 1933. BPGI).

La ressenya també. La fotografia del tres de cinc pertany a l’exhibició de les onze de matí a la plaça Major, tot just arribar l’Esbart Dansaire de Blanes. Els castells, sota la veu genèrica “Torres o Xiquets de Valls” habitual arreu a l’època, constituïen una de les tres potes del programa de l’Esbart. La primera, el ball de bastons per la secció infantil. Després, l’exhibició de ballets nostrats. Al final, el clou amb els castells. A la tarda, a partir de les cinc, es va materialitzar al Camp d’Esports. Aquests castells, com abans a Blanes, són recalcats com els primers de la població: “Festival Folk•lòric.–El diumenge dia 6 del corrent, va tenir lloc en el nostre Camp d’Esports, el Festival Folk•lòric a càrrec de l’Esbart Dansaire i la colla del ball de ball de bastons de Blanes. / A les 11 del matí, el nostre Grup Infantil, Socis, i uns quants elements del C.P.B. foren a la Plaça dels Turers per tal de donar-los-hi arribada. Tan bon punt eren arribats a aquesta les dites seccions, foren acompanyats a la Plaça de la República on feren una petita exhibició del Ball de Bastons i Torres o Xiquets de Valls. El públic que omplenava totalment la Plaça, gaudia entusiàsticament per les meravelles a què eren contingudes pels balladors o Xiquets de Valls, i, contestaven a aquests, amb uns sorollosos aplaudiments. / A la tarda, abans del Festival, es jugà un Partit de Futbol de 35 minuts entre una selecció del Blanes contra una selecció nostra. Guanyà el nostre novell equip per 1 a 0. / Prop ja de les cinc, el nostre estadi presentava un efecte imponent per la gran gentada que acullia. Un sorollós aplaudiment ens anuncia l’entrada al camp de l’Esbart Dansaire i la Colla del Ball de Bastons de Blanes. / Tal com estava detallat pels programes, iniciaren el Festival baix el següent ordre: 1. Ball de Bastons; 2. Esbart Dansaire; 3. Tres Torres o Xiquets de Valls. Tot l’espectacle fou d’un gran efecte, i el públic aplaudia frenèticament els meravellosos encisos a què ens eren representats per les seccions de nois i noies. / Un espectacle nou a Banyoles. Celebraríem que tornés a visitar-nos per poder novament fruir d’un altre Festival, car, ens restarà sotmès per sempre més a la nostra memoria” (El Banyolí: 1933. BPGI).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Banyoles, Blanes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.