El 1922 no van haver actuacions castelleres a l’Arboç. El programa d’actes de la festa major no va anunciar-les. El document va avançar, en referència als exercicis de seguicis festius, “la sortida dels gegants, diables, bastons i el típics nanos”, aquests darrers esvanits els darrers anys, els dies 26, 27 i 28 d’agost (Badalota: 1922. BMVB).
Els veïns, però, en tenien gana. La vigília de festa major, el dia 26, van exterioritzar-ho. Un quants van plantar un pilar per Completes. A l’entrada o a la sortida de les autoritats del temple. El cronista local no va precisar aquest detall. Sí la vinculació del fet casteller a la població amb el procedir dels Xiquets de Valls, l’origen d’aquesta activitat en el pretèrit ball de Valencians i la intervenció dels números anunciats: “Com corra la mainada! Es que ha acabat de berenar i espera la sortida dels gegants i nanos. Aquests feia anys no havien sortit de casa. Saltironen de debó i, tots cofois, s’ajunten a les demés danses en ésser l’hora d’acompanyar les autoritats a l’entrada i sortida de les Completes. El carrer s’ompla d’aldarull; en ell quelcom de característic hi trovem a faltar, sens que de bon antuvi poguem senyalar ço que és. De sobte un grapat d’aficionats s’agropen i en mig de la gentada sorgeix la columna oscil•lant d’un espadat. Això ens precisa la vaga sensació: hi manca l’aliret de la gralla dels Xiquets de Valls. El públic aplaudeix la tentativa d’alçar una torre, palesant que encar aima el Ball de Vallencians. La colla de bastoners fa goig de veure i dansa bellament. Molt bé els Diables; les carretilles, minces i de poca durada” (Badalota: 1922. BMVB).
El cronista també va comentar amb sornegueria el neguit frustrat de retrobar els Xiquets de Valls. Sembla que els afeccionats locals van mirar de fer realitat l’empresa. No hi compareixien d’ençà del 1917 de la mà de la Colla Vella. Al final, en canvi, sí va remeiar-se la falta també prolongada de castell de focs: “A Vilafranca els xiquets de Valls han fet de les seves alçant torres i espadats. Aquí a l’Arbós també els esperàvem, i tant se’n parlà i tant estàvem a punt d’anar-los a cercar, que ja els teníem coll avall. N’hi havia de ganes després de tants anys que havíem passat sense castells. Mes qui ho ha dit que n’estiguessim enémanca? Hi hagué castell … de focs artificiales, que també feia anys que no el sentíem” (Badalota: 1922. BMVB).
Els veïns tampoc no van privar-se dels números en voga els darrers temps i que van contribuir a la davallada dels castells aquell temps, durant la Decadència (Badalota: 1922. BMVB).
Sardanes. Audicions de sardanes per la Cobla Farnense, de Santa Coloma de Farners. L’estrena d’una sardana, de títol Esportiva, composada per veí, el músic Ricard Domingo Rossell, el migdia de festa major, el dia 27, davant la Casa de la Vila, palesa l’arrelament de la dansa a l’Arboç.
Competicions esportives. Futbol i ciclisme. La tarda del dia 27 va innaugurar-se el camp de futbol amb l’encontre Barcelona i Vilafranca. El dia 29, van enfrontar-se els equips infantils Juventus del Vendrell i Agrupació Esportiva Arboç. El dia 28, el camp va reconvertir-se en velòdrom per acollir curses ciclistes.
Xavier Güell