L’Arboç, 1924 i 1925

El 1924, tampoc no van haver castells a l’Arboç per la festa major. El buit també es va notar aquest cop. El cronista local va adonar-se’n de seguida una vegada més. Ja la vigília de festa major. A l’inici de la celebració. En comentar els seguicis d’anada i sortida de Completes: “A la vigília començà de giravoltar el molí. Les danses pels carrers donen la primera empenta. Després van succeint-se tots els festeitjos, empeçonat i cavalcan uns sobre els altres. / El cerca-vila; el sorollós enrenou de l’entrada i sortida de Completes, en el qual, per tenir tot son colorit, hi manca l’espinguet de les gralles dels xiquets” (Badalota: 1924. BMVB).

Aquest veí no va ser l’únic. Els afeccionats locals també van lamentar-ho. Aquella vegada, a més, perquè van endegar les passes per lligar la intervenció d’una colla vallenca. L’empresa no va materialitzar-se per culpa seva, sinó per la desestructuració de les colles de Xiquets de Valls aquell temps arran de la seva inactivitat o per no reunir-se suficients cabals. És més creïble la primera suposició. Les colles de Valls no les tenien totes aleshores. El cronista local també va estar-ne al cas: “Números hi trobem imaginaris; un d’ells la vinguda dels Xiquets de Valls que, malgrat els esforços dels aficionats ha fallat per causes independents de la seva voluntat. Ens dol de debó” (Badalota: 1924. BMVB).

El programa d’actes, de fet, va arribar a l’extrem d’anunciar la intervenció dels vallencs. El document va subratllar-hi diversos instants entre els tres dies d’actuació de consuetud aleshores. Aquell any, el 23, 24 i 25 d’agost.

La tarda del dissabte, dia 23 “a les 6 Cerca-vila per les danses populars, gegants, diables, nanos i arribada del XIQUETS DE VALLS”. L’endemà, diada de festa major, després de l’Ofici, “Gran Festival a la Plaça de la Casa de la Vila, prenent-hi part les danses populars i la Cobla ‘Iluro’ que tocarà sardanes, estrenant-se ‘Cançó dels Cims’ de Ricard Domingo mentre els atrevits Xiquets de Valls aixecarà els seus admirats CASTELLS, TORRES I ESPADATS”. Els “CASTELLS I TORRES pels Xiquets de Valls” s’havien de repetir l’endemà a la mateixa hora (Badalota: 1924. BMVB).

Al 1925, les tornes van repetir-se. Tampoc no van haver castells. El cronista local va lamentar un cop més l’absència d’aquest número característic de la comunitat: “I en remembrar les Festes Majors arbosenques que nostres ulls han vist, i en comparar-les amb altres, hom troba que ço que fa tan simpàtiques les de nostra vila, ço que els dona aquest tarannà de cosa espontània, curulla de vida i plena de típic colorit, és son caient popular, són les festes religioses i la seva assenyada gatzara de carrer, avui quelcom minvada d’atractiu amb l’absència dels xiquets de Valls i disminució de les dances populars” (Badalota: 1925. BMVB).

Els exercicis de seguicis presents van exhibir-se els dies 22, 23 i 24 d’agost . Les “danses populars GEGANTS, DIABLES, BASTONS, NANOS i demés”, segons recull el programa d’actes (Badalota: 1925. BMVB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Arboç i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.