Cotonines a Vilanova

El 1601 va dur-se a terme una processó solemne a Vilanova per celebrar la canonització de Sant Raimon de Penyafort, com també va ocorre a Barcelona o Vilafranca del Penedès. Diverses anotacions de la hisenda municipal, els Comptes del Clavari, ho testimonien (ACGAF).

Un apunt esmenta que una cobla de ministrers va intervenir-hi. La formació musical de l’època que acompassava protocol·làriament la desfilada de les autoritats a la vila, entre d’altres funcions. L’anotació, alhora, és la primera referència, a hores d’ara, d’aquest conjunt musical a Vilanova: “Mes pago 16 lliures 11 sous 3 diners al Jurat Gabriel ballester altre dels Jurats y serviren per […] sonar los mosichs dels menestrils per la professo per la vila de Sant Ramon”.

Un altre, que uns cavalls cotoners, unes cotonines, també van comparèixer. La notícia esdevé la primera referència d’un entremès a la vila, a hores d’ara. La nota recull el cost dels portants “per los cavalls cotons” i per “casquevells”, elements sonors cosits als camalls dels balladors de cotonines, entre d’altres comparses, adquirits a la veïna Sitges: “mes se pagaren 9 diners y son per los cavalls cotons y casquevells per dita profeso de Sitges que aportaren asi”. Els balladors, com es repetia en la resta d’entremesos, no van rebre tan bona paga com els músics. Una norma habitual al llarg del temps.

D’altres despeses de la celebració també figuren. El cost de les atxes enceses: “4 lliures 18 sous diners y son per la sera que prengueren de mestre Pau Safont candeler de sera per la professo de Sant Ramon”. O l’acarreig de diversos estris de Vilafranca: “a toni Serra 15 lliures 3 sous diners y son per altres tantes ne son despesses en tornar y aportar les cosses de vilafranca per la professo feren de S. Ramon”.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vilanova i la Geltrú i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.