Bastons a Ribes

El 27 de febrer de 1876, amb la marxa de Carles Maria dels Dolors de Borbó, Carles VII, pretendent carlí a la corona espanyola, va donar-se per finalitzada la Tercera Guerra Carlina. Per celebrar l’efemèride, el govern estatal va manar als Ajuntaments d’arreu l’organització de tres dies de festa. Aquestes jornades aporten referències d’exercicis de seguicis festius. Perquè aquests números van acaparar-hi protagonisme. En sintonia al seu paper preeminent a les festes majors del moment.

Sant Pere de Ribes no va ser una excepció. A Ribes van celebrar la fi de la tercera carlinada els dies 20, 21 i 22 de març amb la participació del ball de bastons.

Un breu a la premsa de la veïna Vilanova va parlar-ne. De la intervenció del “baile del paloteo”. Local. Suposadament. La primera presència fefaent del ball a la vila. A hores d’ara. La consulta d’altres fonts n’hauria d’aportar d’anteriors: “En el balcon de la Casa Capitular de San Pedro de Ribas con motivo de la fiesta nacional, continuaba ayer [21 de març] bajo dosel el retrato de S.M. al pié del cual se leía como lema ¡Viva la paz!. Por la mañana cantóse el Te-Deum y por la tarde hubo música, baile de paloteo, etc., etc. / Hoy [22 de març] deben celebrarse en dicho pueblo unas honras fúnebres para el eterno descanso de las víctimas de la guerra civil” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1876. ACGAF).

La premsa vilanovina va comentar en una altra ocasió els actes a Ribes. De l’encàrrec de l’apartat musical a la prestigiosa orquestra de Jaume Puig Torrents, de Vilanova i la Geltrú, organista de la Parròquia de la Geltrú. O de l’encesa de fogueres a les masies del terme, com era habitual les nits de Sant Joan i Sant Pere. Una tradició, la de les fogueres, que destapa la voluntat expressa dels habitants de les masies, disseminats arreu del terme municipal, de sumar-se a les iniciatives locals, d’identificar-se com a integrants de la col·lectivitat. Un discurs que explica la vigència de les anades del ball de bastons local a les masies del municipi a les dues festes majors, les vigílies de Sant Pau i Sant Pere: “En San Pedro de Ribas, según se nos ha dicho, celébranse los tres días de fiesta nacional prescritos por el Gobierno, y para darles mayor animación el Ayuntamiento ha contratado la orquesta de don Jaime Puig que debe pasar hoy [21 de març] á dicho pueblo. Asimismo ha dispuesto la propia corporación que las casas de campo que tanto abundan en su término municipal, enciendan por la noche fogatas, á semejanza de lo que se hace en las verbenas de S. Juan y S. Pedro” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1876. ACGAF).

Xavier Güell

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sant Pere de Ribes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.