Incompatibilitats dels ministrers

El 31 de desembre de 1679 va reunir-se el Consell dels Trenta de l’aleshores Vilanova i la Geltrú per renovar diversos càrrecs municipals. El mostassaf i els membres del mateix Consell de l’any vinent. L’elecció es repetia tots els anys el mateix dia, l’últim de l’any, la vigília de la festivitat de la circumcissió de Jesucrist. El llibre d’acords del Consell ho recull: “Tots los anys lo die de la vigilia de la circunsio del Senyor se acostuma fer la extractio de Jurats Mostasap y dels Concellers del Concell de trenta de la present Universitat inseguint lo thenor dels Reals Privilegis a la dita Universitat Concedits per los Serenissims Reys de Arago Comptes de Barcelona de felix recordatio segons lo thenor de la Concordia y Unio firmada entre los singulars de la parrochia de Sant Antoni de Vilanova de Cubelles y los singulars de la parrochia de Santa Maria de la Jultru” (ACGAF).

En aquella ocasió, l’acord també conté un tema recurrent encara a l’administració pública. La incompatibilitat. La impossibilitat d’exercir diferents càrrecs si es treballa a la funció pública. Perquè dos ministrers, Pere Olivella i Joan Llanusa, van sortir elegits membres del Consell dels Trenta. De la mà tercera, l’estament representat més baix. La circumstància va suscitar que s’aclarís que no podien obrar de músic durant el seu període a l’administració. La transgressió també es penava. La notícia, alhora, destapa la consideració social dels ministrers a l’època. La seva formació sòlida. Per no restringir-se’ls d’optar a càrrecs municipals principals. El reconeixement de la tasca de les Capelles de Música d’ambdues Parròquies locals també. Els ministrers s’instruïen a les Parròquies: “oyda la propositio per dits Senyors Jurats [Pau Alegret, Batlle. Magí Gassó, Antoni Ballester i Felip Alegret, Jurats] es astat determinat que las personas de Pere Olivella y Joan Llanusa ara y en qualsevol temps que isquian Jurats y Mostesap y previs de Jurats aquells no pugan sonar en tot lo dit temps en ninguna pars publicas los Manastrils asi ni en altra part sots pena de traurelos de la Casa de la Vila y desentitularlos del tot. / E los dits Joan Llanusa y Pere Olivella assi an estas cosas presents diu y responen que prometen que no sonaran tot lo dit temps de Jurats previs y Mostasap en ninguna part y sia cas sonen velen incorrer en la dita pena”.

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Vilanova i la Geltrú i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.