La Colla Vella al Paral·lel el 1904

El sainet costumista ‘En Pau de la gralla ó la festa major de la Vila’ del vendrellenc Ramon Ramon Vidales va estrenar-se el 16 de novembre de 1900 al teatre Novedades de Barcelona. L’obra es vincula al món casteller. L’autor va situar la trama en una festa major de l’àrea tradicional castellera, on no falten la construcció de castells i referències de castellers vuit-centistes d’anomenada.

D’aleshores ençà s’ha representat en diverses ocasions. Una d’elles, el 1904. Els dies 3, 5 i 6 de març. Dijous, dissabte i diumenge. A Barcelona. Al teatre Circo Español. Avui dia, el Teatre Artèria Paral·lel. A l’avinguda Paral·lel, número 62. Components de la Colla Vella dels Xiquets de Valls van plantar-hi els castells.

L’obra va representar-se juntament amb d’altres els tres dies, com era norma aleshores. L’avís de la primera jornada assenyala que la caixa anava en benefici d’un membre del gremi i els castells, a càrrec de la Colla Vella vallenca: “Teatro Circo Español. Hoy jueves, 3: Extraordinaria Función Beneficio del notable actor cómico don Emilio Guillemany. Reproducción del aplaudido drama en 3 actos. La Carcajada. El drama histórico en 1 acto La Tienda del Rey don Sancho, y el sainete En Pau de la Gralla ó la Festa major de la Vila con asistencia de Los Xiquets de Valls (Colla Vella). Á las 8 y ¾” (La Vanguardia: 1904. AHCB).

L’anunci de les dues altres sessions també va fer constar la intervenció castellera: “Teatro Circo Español. Hoy sábado, 5, El drama de gran èxito en 4 actos, Otelo y el grandioso sainete En Pau de la Gralla ó la festa major de la vila. Los xiquets de Valls en escena, A las 8 y ¾” […] “Teatro Circo Español. Hoy domingo, tarde: A las 3 y ½. El drama en 5 actos, La condesa de Varennes ó traición o sacrificio. Y el aplaudido sainete En Pau de la Gralla ó La festa major de la vila  con asistencia de Los xiquets de Valls” (La Vanguardia: 1904. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Vendrell i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.