El Vendrell, 1887

El 1887, com un any enrere, tampoc no van programar-se castells al Vendrell en cap de les dues festes majors. La consulta de diversos textos de premsa, tramesos des del mateix Vendrell, aclareix la qüestió.

Per Santa Anna, el programa d’actes no aporta cap informació fefaent. No esmenta per res als castells. Aquest va anunciar el concurs de les manifestacions festives dels seguicis amb la fórmula genèrica “los bailes ó danzas” (La Provincia de Tarragona: 1887. BHMT).

Una crònica extensa i detallada sobre la celebració tampoc no ressol l’atzucac. Allí també va comentar-se aquest apartat de la festa amb vaguetats. La concurrència de “las danzas, cuadrillas, música, etc.” (El Mercantil: 1887. BHMT).

Una segona correspondència del Vendrell desfà l’interrogant. Cap colla castellera va actuar-hi. De fet, la intervenció d’exercicis de seguicis festius va esdevenir testimonial. Dues danses van comparèixer tan sols. El ball de malcasats i de bastons. A banda de colles de grallers, suposadament locals. A la població no en faltaven i, a més, d’anomenada: “Ya en plena fiesta mayor solo se veían dos ‘bailes’ que hicieran las delicias de la misma: el de los ‘mal casats’ y el de ‘bastons’; de vez en cuando se oía el son monótono de las dulzainas y tambores, amenizado con el de alguna orquesta” (El Orden: 1887. BHMT).

L’autor, a més, va intuir que les tornes no es girarien per Sant Salvador: “El dia 6 de los corrientes [agost] celebramos la otra fiesta mayor llamada ‘chica’. Dado el marasmo legado por la ‘mayor’, me atrevo asegurar será insignificante cuanto en ella ocurra, á no ser las ceremonias religiosas y los bailes de noche, como nota dominante en las fiestas de carácter popular de nuestra tierra”.

Els vendrellencs, de tota manera, no van gaudir dels castells per falta de ganes. Se’n delien. Una tercera lletra, també del Vendrell, aquesta d’un mes abans de Sant Anna, va preveure’n erròniament. La falta de calaix, com un any enrere, devia condicionar el fracàs de l’empresa: “En una correspondencia fechada en Vendrell el 21 del actual [juny], se consigna que continuan con gran actividad y animación los preparativos de la fiesta mayor […] ademas de las acostumbradas funciones en la iglesia, con una magnifica orquesta, bailes, fuegos artificiales y xiquets de Valls, juntamente con el lucido certamen que se prepara” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1887. BMVB). El “Certamen Científico Literario” sí va materialitzar-se. El dia 27 de juliol al “Teatro Circo”. Un esdeveniment que va acaparar molts recursos i atenció pel seu component llustós. Les elits del territori, els veïns benpensants, van decantar-se’n per imposar el seu criteri i posició.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vendrell i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.