Castells frustrats en honor de la reina Maria Cristina a Tarragona el 1888

La reina regent Maria Cristina d’Hasburg-Lorena va inaugurar l’Exposició Universal de Barcelona el 20 de maig de1888. Ala tornada a Madrid havia de sojornar a Tarragona uns dies. A primers de juny. Per homenatjar-la, va preveure-s’hi actuacions castelleres, entre d’altres manifestacions tradicionals del territori, com d’altres vegades en què els membres de la família real espanyola han visitat la ciutat.

En un principi va concretar-se la participació d’alguns balls, ben segur, interpretats per veïns de la mateixa Tarragona. Serrallonga, Bastons i Dames i Vells. A banda d’una comparsa ignota provinent de Galícia: “Se nos ha asegurado que entre los festejos con que van á obsequiar á la Reina Regente durante su permanencia en esta capital, figuran las tan celebradas comparsas de ball de Serrallonga, de bastonets, de Damas y vells alternando con divertida mochiganga que espresamente vendrá de Galicia” (El Orden: 1888. BHMT).

El projecte ja va engruixir-se a continuació amb un altre número molt representatiu del país. Els castells. Aquests de la mà de les millors formacions del moment. Les dues de Xiquets de Valls. Absents a Tarragona l’any anterior. Els documents a l’abast no esmenten el concurs de la local. La Colla de la Mercè o Xiquets de Tarragona. Qui va monopolitzar-hi les exhibicions el 1887.

Una lletra del 26 de maig de 1888 dels regidors tarragonins Emili Morera Llauradó i Miquel Coma Benaiges, aquest darrer l’Alcalde, a Josep Cabestany Hernàndez, regidor de l’Ajuntament de Valls, ho reporta. El regidor vallenc va rebre l’encàrrec de convocar als caps de les colles Vella i Nova dels Xiquets de Valls a l’Ajuntament de Tarragona dos dies després, el 28 de maig, per concertar-ne l’emparaulament: “como es seguro que S.M. la Reina visitara esta capital entre tres o cuatro dias deseamos hacerle conocer lo mas notable de cuanto encierra esta provincia y entre otras cosas tenemos proyectado que los Xiquets de Valls levanten algunas torres en el trayecto que habra de recorrer la Reina […] hemos convenido encargar a Vd que en cuanto tenga la amabilidad de avisar a los representantes de las dos collas y si no es posible recaudo menos el de una de ellas, prometiendo lo que sin falta alguna el lunes 28 á las 12 de la mañana se presente ante mi sin faltar para convenir en el dia que debiera mande salir, Alquiler, precios y demas condiciones propias” (MV).

El tarragoní Emili Morera coneixia prou bé els castells. Ho va palesar en un text, publicat en el volum dedicat a Tarragona de la Geografia General de Catalunya dirigida per Francesc Carreras Candi, avui dia encara punt de referència en l’estudi dels castells.

A Tarragona van tenir coll avall la idea de sumar la intervenció dels Xiquets de Valls. La seva premsa va donar-ho per fet el 27 de maig, la vigília de parlar-ne amb els seus capdavanters: “Entre los festejos con que se trata de obsequiar á SS.MM. en esta ciudad, hemos oido decir que se contratarán las collas nova y vella dels Xiquets de Valls, al objeto de que la Reina Regente presencie sus arriesgadas y atrevidas torres” (El Eco de Valls: 1888. HCT. Citant La Provincia de Tarragona).

La presència castellera, però, no va ocorre al final. Les celebracions van suspendre’s per no hostatjar-se la família real a Tarragona. La reina va decidir limitar-ho a una breu parada a l’estació del ferrocarril. La monarca i els seus acompanyants viatjaven en tren: “La Reina Regente suspendía por ahora la visita que pensaba hacer á esta ciudad y la de Reus, por consecuencia de cansancio de estos días y por su deseo de evitar á los pueblos los sacrificios que se disponían hacer para su recibimiento; aunque con el propósito de detenerse 15 minutos en esta Estacion” (El Orden: 1888. BHMT).

La visita llampec va succeir el 6 de juny a partir d’un quart d’onze del matí (El Orden: 1888. BHMT).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Tarragona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.