L’Arboç, 1905

El 1905 van alçar-se castells a la festa major de l’Arboç. Els dies 30 setembre, 1 i 2 d’octubre. Dissabte, diumenge i dilluns. La diada central, en aquella ocasió, el primer diumenge d’octubre. No el quart diumenge d’agost com fins aleshores.

El canvi de dates va plantejar-se durant la sessió municipal del 29 de juny del mateix 1905. El motiu, “por coincidir en muchos años las operaciones y ocupaciones de la vendimia”, l’economia dels veïns girava a l’entorn de la vinya, “lo que dificulta poderla celebrar con toda espansión y desahogo”. Dues opcions van barallar-se a canvi: “que fueran los días 8 y 9 de Agosto a fin de enlazar la celebración de la fiesta mayor en la feria [a llaor de Sant Llorenç, el 10 d’agost], ó el primer domingo de Octubre en que regularmente están ya finidas las operaciones de la vendimia”. La decisió havia de sortir després d’“Obrar información pública entre todos los cabezas de familia” (ACBP).

El parer dels veïns, “por inmensa mayoría el plesbicito”, va aprovar-se el mes següent, a la sessió del 20 juliol. El traspàs de la diada de festa major al primer diumenge d’octubre. L’endemà, 21 de juliol, l’Ajuntament va adreçar-se a l’Arquebisbe de Tarragona perquè ho autoritzés (ACBP).

El programa d’actes va anunciar l’actuació dels “Xiquets de Valls”, doncs, els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre. En els instants de consuetud d’ençà de la seva arribada a la vila la tarda del primer dia. Entre aquests destaquen les dues exhibicions el migdia de l’1 i 2 d’octubre. “A la sortida del ofici, y devant de la Casa de la Vila, se celebrará lo típich festival popular per totas las dansas y xiquets de Valls […] A la sortida del ofici castells, torras y espadats per los xiquets de Valls y evolucions per totas las dansas á la plassa” (Diario del Comercio: 1905. BPT. Textos similars a: La Comarca del Vendrell: 1905. BPV. Diario de Tarragona: 1905. HCT. Heraldo de Tarragona: 1905. BHMT. La Vanguardia: 1905. AHCB. La Veu de Catalunya: 1905. AHCB)

Els Xiquets de Valls van comparèixer. Ho palesa que rebessin una gratificació municipal. L’arbocenc Josep Romagosa Figueras, “Pep Arneta” o “Mataguirros”, partidari de la Colla Vella, va recollir 105,25 pessetes “subvenciones Xiquets de Valls” (ACBP). La presència d’aquest veí en aquest afer hi insinua la participació de la Colla Vella vallenca.

Els apunts en la hisenda municipal destapen la intervenció d’altres exercicis a la festa. El ball de diables, representat per Pere Maria Badia Altès. Els gegants, per Josep Mitjans Carbó. Els bastons, per Jacint Palau Jané, (ACBP). Totes aquestes quantitats van acordar-se a la sessió municipal del 14 de setembre (ACBP).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Arboç i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.