L’Arboç, 1906

Al 1906, la festa major de l’Arboç va celebrar-se el quart diumenge d’agost. El canvi de dates d’un any enrere, el primer diumenge d’octubre, no va funcionar. El fracàs va evidenciar-se ja aleshores: “Muy desanimada […] Por ser el primer año de celebrar en esta fecha la fiesta mayor, parece que ha salido desigual” (La Comarca de Vendrell: 1905. BPV)

El Centre Industrial de l’Arboç va batallar-hi. A la sessió municipal del 31 de maig de 1906 davant el govern municipal per primera vegada. La proposta va aprovar-se a la sessió del 12 de juliol, després que prou veïns la secundessin per també desagradar-los la innovació de l’any anterior (ACBP).

La festa major, doncs, va abraçar els dies 25, 26 i 27 d’agost el 1906. Dissabte, diumenge i dilluns. El programa d’actes va anunciar-hi el concurs dels “Xiquets de Valls” en els instants de rigor. Els tres dies d’ençà de la seva arribada a la població la tarda del primer. Amb els seus “Castells, torres y espadats”. Una expressió recurrent als programes de festa major del Penedès per emfasitzar la participació castellera. D’altres manifestacions també havien d’intervenir-hi. Interpretades per veïns. Les “danses populars de diables, bastons, pastorets, gitanes, nanos y gegants” (La Comarca de Vendrell: 1906. BPV. La Veu de Catalunya: 1906. AHCB. Resums a: Baix Penedés: 1906. BPV. Diario de Tarragona: 1906. HCT. Las Noticias: 1906. AHCB).

A hores d’ara poca cosa se sap d’aquesta presència castellera. Sí que els Xiquets de Valls van acudir a l’hora de la veritat. La Colla Vella, el més probable. La hisenda municipal ho acredita. Josep Romagosa Figueras, “Pep Arneta” o “Mataguirros”, partidari de la Colla Vella, va rebre uns diners, com en d’altres ocasions, “subvencion Ayuntamiento para Xiquets de Valls fiesta mayor”. 75,91 pessetes (ACBP).

A Valls, de tota manera, va insinuar-s’hi l’actuació de les dues formacions vallenques de l’època. La Colla Vella i la Colla Nova de l’Escolà. Una nota de premsa va parlar de “han sido contratadas las ‘collas de xiquets’” (La Crónica de Valls: 1906. ACAC). Una informació en suspens per la desinformació manifesta dels gasetillers.

El pas per caixa dels capdavanters d’altres exercicis, anunciats també al programa, reporta també la seva actuació. Josep Mitjans Carbó, pels gegants. Joan Figueras Roig, pels bastons. Pau Ribas, pels diables. Josep Porta Albornà, pels pastorets (ACBP). Totes les gratificacions van ratificar-se a la sessió municipal del 6 de setembre (ACBP).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Arboç i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.