La Pobla de Montornès, 1919 i 1920

El 1919 i 1920 van anunciar-se castells a la festa major de la Pobla de Montornès. Una dada que manifesta la devoció dels seus veïns pels castells ja en d’altres èpoques. A les daurades. Però també, a les magres. Les dues actuacions se situen de ple a l’etapa grisa de la Decadència Castellera. Diverses places han sabut defensar uns millors llorers. La consideració de llocs estrella. Sense trampes. Per la regularitat de les actuacions. Per acollir-hi tantes fites reeixides. Però poblacions com la Pobla de Montornès, al rovell de l’ou del món casteller històric, també poden vanagloriar-se de la seva sensibilitat. De la seva fidelitat. De la seva contribució. Del seu lloc preeminent en el món casteller.

L’anunci de la celebració de la festa major el 1919, doncs, va preveure-hi la presència castellera. Un dels eixos del programa d’actes. La participació d’un altre formació tradicional també hi figura. La colla de grallers vendrellenca dels Casimiros, liderada pel vendrellenc Casimir Coll Morros, especialitzada en l’animació de sessions de ball: “POBLA DE MONTORNES.– Enguany organitza la festa major, la societat Joventut «El Pensament» (cooperativa) per als dies 7, 8, 9 i 10 de l’actual [setembre]. / Hi haurà cada dia, tarda i nit, ball que tocarà el quartet de gralles anomenat «Els Casimiros», aixecaran les arriscades i típiques torres i espedats «Els Xiquets de Valls»; se celebrarà solemnial ofici, serenates, concerts o balls. Quan la processó serà a la plaça cantarà el gran himne acompanyat per l’orquestra” (La Veu de Catalunya: 1919. AHCB).

La notícia del programa d’actes del 1920 també. A més, l’evidència del nivell casteller de l’època. Els castells de set pisos, després d’haver-se esvanit els de vuit feia un temps, que se sàpiga, durant la primera dècada del segle. A l’exhibició principal. És clar. El migdia de festa major. Davant la Casa de la Vila: “POBLA DE MONTORNES / El programa de los festejos que se celebrara durante, los días 7, 8 y 9 [de setembre] es el siguiente: / Día 7.—A las doce, repique general de campanas, anunciando la fiesta; a las ocho de la noche, solemnes completas y pasacalles; a las nueve, bailes en las Sociedades Joventud lo Pensament y Joventud Humorística. / Día 8.—A las seis, pasacalles y castillos, por los xiquets de Valls; a las diez, solemne oficio, al cual asistirá el Ayuntamiento en Corporación. / A la salida del oficio, en la plaza, el «gran plá de set», por los xiquets de Valls; a las cuatro, solemne procesión; a las seis, bailes de sociedad; a las diez, conciertos; a las once, bailes en el entoldado, y en el salón de la Sociedad. / Día 9.—A las siete, diana; a las nueve, oficio a tres voces y luego un concierto y despedida de los xiquets de Valls; a las cuatro, bailes de sociedad; a las diez, conciertos; a las once, baile en el entoldado de la Joventud Humorística y en el salón de la Sociedad” (La Vanguardia: 1920. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Pobla de Montornès, Vendrell i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.