Sants, 1921

El 1921 van alçar-se castells a Barcelona. A Sants. El 24 d’agost. Sant Bartomeu. Diada de festa major. Aquests, potser a iniciativa d’uns veïns o, qui sap, d’una colla vallenca. Els Xiquets de Valls van poder repetir l’experiència del mes anterior d’exhibir-se lluny de casa. La Colla Nova de l’Escolà va fer cap a Vic el 5 i 6 de juliol.

L’actuació, de tota manera, es presenta del tot extraordinària, atesa la decadència latent de l’activitat castellera a l’època. Però sobretot, per d’altres circumstàncies del moment. Pel desànim al país pels recents revessos militars al nord del Marroc. Al Rif. L’anomenat Desastre d’Annual, on van perdre la vida milers de soldats espanyols, la majoria de lleva. Les notícies del Marroc van provocar l’atonia a les festes majors aquell estiu. L’absència de castells a la majoria de places per no emparaular-s’hi colles.

Dues notes de premsa parlen d’aquests castells excepcionals a Sants. La primera, l’avanç del programa d’actes de la societat coral l’Orfeó de Sants: “Dia 24.– [….] d’onze a una, al davant de l’estatge social, aparició del «Nan» adquirit per subscripció entre els nois i noies de l’Orfeó; cardanes per la cobla ‘Rossinyols’, Ball de Bastons, Xiquets de Valls, etc.” (La Veu de Catalunya: 1921. AHCB).

La segona, una ressenya de la celebració. Aquesta, confirmant-hi la iniciativa: “A la populosa i vibrant barriada de Sans s’han anat succeint els diferents actes de la festa major, amb molta esplendidesa i animació, contribuint-hi participants i entitats, distingint-se entre aquests el Casino de Sants, venerable i molt volgut en la barriada. S’ha fet sobreeixir la festa fins a l’entusiasme popular, llogant cobles, els Xiquets de Valls, diferents ballets populars i altres divertiments” (La Veu de Catalunya: 1921. AHCB).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Sants i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.