Santa Coloma de Queralt, 1915

El 1915, van plantar-se castells a la festa major de Santa Coloma de Queralt. La premsa va recollir-hi la intervenció d’uns “Xiquets de Valls”. La primera presència castellera a la població. A hores d’ara. Un esdeveniment que havia d’ocorre-hi tard o d’hora ja en temps pretèrits. Els veïns era fàcil que s’interessessin per cridar alguna colla de les properes Valls i Montblanc en algun moment. Atesa la situació geogràfica. Santa Coloma de Queralt es troba just més enllà dels límits de l’àrea tradicional castellera. Si hi hagués acudit una de Valls, s’hauria d’adjudicar la presència a la Colla Nova de l’Escolà. La Colla Vella es trobava a Igualada: “Els díes 22, 23 i 24 d’agost tingué lloc la festa major d’aquesta vila, vegent-se molt animada. / Entre els molts importants números que poguerem apreciar, fou el debut de la banda municipal, que unànimament ha aplaudit el veinat, tan a l’Ajuntament per la seva iniciativa, com al director de dita banda senyor Xancó i demés músics per son entusiasme i encert en la execució. Donà una serenata a casa de la Vila i a casa l’alcalde, i verificà diferents pasades anant també a rebre als Xiquets de Valls. / També aquest foren molt del grat de tothom pels seus treballs ben difícils. Fou una de les principals festes per a la mainada” (El Poble Català: 1915. AHCB).

Pere Ferrando ens ha fet saber de l’existència d’una fotografia al fons del CEDOCA de Valls que cassa amb aquesta actuació. És d’un quatre de sis a la plaça Major, al costat del carrer dels Marxans. Suposadament plantat pels Xiquets de Valls. La instantània prové del Fons Robert Balcells Prats – Associació Cultural Baixa Segarra, i va ser cedida per Francesc Piñas Brucart, de Valls, al CEDOCA.

Anotació afegida el 26 de desembre de 2016

Robert Vilà Riba ha esclarit que l’actuació a la Festa Major de Santa Coloma de Queralt va ocórrer el matí del dilluns, dia de mercat, 23 d’agost de 1915 i no a cura de la Colla Nova de l'”Escolà”, sinó de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La gent de “Rabassó” va lligar l’actuació de camí de la que també va protagonitzar a la Festa Major d’Igualada.

Com ha escrit i raonat molt encertadament Robert Vilà Riba: “les dues festes major es solapen però no coincideixen […] doncs la de Santa Coloma es va celebrar els dies 22, 23 i 24 d’agost mentre que la d’Igualada fou els dies 23, 24 i 25 d’agost” (R. Vilà Riba: 2016).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Santa Coloma de Queralt i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.