La Pobla de Montornès, 1903

Al 1903, el programa d’actes de la festa major de la Pobla de Montornès va contemplar la plantada de castells a cura dels Xiquets de Valls. La presència castellera va guardar el protocol de consuetud.

L’arribada dels vallencs va preveure’s a les 7 del matí del 8 de setembre, diada de festa major. A continuació i fins l’hora de la celebració de l’Ofici de festa major, aquests havien de resseguir determinats indrets. Llocs de trobada de gernació o de veïns de possibles. Entitats, cafès, cases amigues i residències de personatges benestants. Uns llocs adients per fer bossa o un mos després d’exhibir-se: “A las siete Los «Xiquets de Valls» al son de la típicas «grallas» recorrerán algunas calles, levantando sus altos castillos, frente á algunas casas de la población” (La Vanguardia: 1903. AHCB).

L’actuació més ambiciosa, és clar, havia de realitzar-se al migdia, en acabar l’Ofici, davant la Casa de la Vila. D’aleshores va esperar-se el tres de vuit i el pilar de set: “A la salida, el Ayuntamiento se dirigirá á la casa de la vila, en donde los «Xiquets de Valls» levantarán sus atrevidas torres, prometiendo hacer «los tres de vuit» y «lo pilá de set»”. Poca broma, es tracta de l’anunci d’una construcció folrada, del temps d’apogeu, i d’un castell de vuit, el súmmum aquells anys. Uns setmanes abans, la Colla Vella va assolir tot un èxit, el quatre de vuit a la festa major del Vendrell. Poc més endavant, a més, el pilar de sis a Tarragona per Santa Tecla. A cavall d’aquestes diades, va sospesar de retrobar el “castell de nou” a la festa major de l’Arboç.

La participació dels Xiquets de Valls també havia d’abraçar la tarda-vespre. Per desfilar a la processó: “A las cinco: Solemne procesión, yendo á la cabeza las «grallas» y los «Xiquets de Valls», con asistencia de la orquesta” de Vilafranca del Penedès.

A l’endemà, dia 9, els Xiquets de Valls havien d’actuar nou. El programa va recollir “el mismo […] que el día anterior, excepto la procesion”.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Pobla de Montornès i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.