Gràcia, Sants, Sarrià i la Salut, el 1903

Al 1903, la premsa va parlar de diverses actuacions castelleres a Barcelona aquell mateix any. Poc se sap d’aleshores. Els textos aporten poca informació, com tantes vegades a l’època. Les vaguetats de torn. L’anunci o la constatació de la plantada dels característics i arriscats castells al so de la també tradicional colla de grallers per uns ignots “Xiquets de Valls”. Aleshores, aquesta veu esdevenia encara sinònim de castells o castellers.

Els Xiquets de Gràcia, ben segur, van ser-ne els protagonistes. L’agrupació barcelonina del moment. Les presències se situen a la geografia d’aquest antic municipi o en llocs propers. A més, res hi insinua la intervenció d’una colla forastera. De Valls.

La primera actuació havia de transcorre a Gràcia mateix. La diada de la seva festa major. El 15 d’agost. En l’acte de col•locació de la primera pedra de la seu del Centre Republicà Popular. Al Camp d’en Grassot. Al carrer Roger de Flor número 245. Els castellers van prestar-se per l’esdeveniment. Aquests, el més probable, també devien fer cap a d’altres escenaris de casa en ocasió de celebrar-se la festa major: “Esta tarde [15 d’agost] á las cinco se celebrará la colocación de la primera piedra del local que el Centro Republicano Popular va á levantar. / Será colocado por Doña Claudina Barquiol de Martí. Están invitados todos los prohombres del partido republicano y asistirán habiéndose ofrecido galantemente para dar más brillo á la fiesta, las sociedades corales «El Rayo Graciense» y «La Hormiga», como también una de las collas de «Xiquets de Valls»” (La Publicidad: 1903. AHCB).

La notícia insinua la filiació ideològica de molts d’aquests castellers. Un fet que cassa amb l’etiqueta política de la Colla Nova dels Xiquets de Valls. A qui van donar un cop de mà no feia massa, l’any anterior. El 24 de setembre de 1902 van engruixir els seus rengles en el concurs de castells disputat al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

El caràcter dels adjectius polítics de les colles castelleres vallenques, de tota manera, no es trobava en la plenitud de les dècades anteriors. La composició de la Colla Nova o millor dit, la Colla Nova de l’Escolà, va expressar-ho molt bé també. El seu pal de paller, la gent de l’Escolà, provenia de la Colla Vella, alguns d’ells de militància carlina contrastada. Però sí alhora restava viu un cert romanent del component polític. El mateix 1903 va manifestar-se en la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La gent de Rabassó va participar en l’aplec carlí del 21 de juny de 1903 a Montblanc.

La segona actuació va succeir a Sants. La vigília i diada de la seva festa major. El 23 i 24 d’agost: “Recorrían las principales calles de Sans los «Xiquets de Valls»” (Diario de Barcelona: 1903. AHCB) […] “«Xiquets de Valls» recorrieron durante todo el día las calles de Sans formando sus famosos castillos” (La Vanguardia: 1903. AHCB) […] “Tant ahir com ans d’ahir [23 i 24 d’agost] els «Xiquets de Valls» van recorrer la barriada, formant els tradicionals castells” (La Veu de Catalunya: 1903. AHCB).

Els nostres “Xiquets de Valls” havien de fer cap a continuació a la festa major de Sarrià. Del 3 al 6 de setembre: “Durante los días de fiesta recorrerán las calles de la población los Xiquets de Valls con sus atrevidos castillos” (Las Noticias: 1903. AHCB).

Després, de nou a Gràcia. A la festa major del barri de la Salut. El 8 de setembre, festa de les Mares de Déu Trobades: “A la tarda aumentà l’animació pels carrers, circulanthi una gentada numerosa de la barriada de Vallcarca, Horta, Gracia y Barcelona. Els Xiquets de Valls formavan sas atrevidas torras al só de la gralla y el tamborí, reunint un públich considerable” (La Veu de Catalunya: 1903. AHCB. En castellà a: Diario de Barcelona: 1903. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Salut, Sants i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.