Pla de Cabra, 1901

Al 1901, la premsa va anunciar la plantada de castells en dues ocasions al Pla de Cabra. A dues festes majors. El 15 d’agost, diada de la Mare de Déu, i el 14 de setembre. La primera, al Pla de Santa Maria. La segona, a Cabra del Camp. Aleshores, el Pla de Cabra, avui dia Cabra del Camp, també aplegava el nucli del Pla de Santa Maria.

Sobre la festa al Pla de Santa Maria, el programa d’actes va destacar la construcció de castells el 15 d’agost a la matinal. Els grallers i els “Xiquets de Valls” resseguint les cases assenyalades de la població a primera hora. Duent-hi l’alegria amb l’exhibició de les seves habilitats. A canvi de recompenses materials. Suborns, en definitiva. Per recordar-s’hi l’estatus de cadascú. Els acomodats esperaven la visita dòcil del poble ras amb el pretext de la mostra de manifestacions festives. Els actors d’aquestes, acceptant el joc per parar-hi la mà al final: “Por la mañana, dianas por las diferentes «collas de grallers» y «Xiquets de Valls», que levantarán sus atrevidas torres enfrente de las casas mas importantes de la villa, recogiendo las tradicionales «cocas» y demás obsequios con que recompense de algún modo las fatigas del esforzado trabajo”. L’endemà, 16 d’agost, la gresca continuava: “Oficio de difuntos y bailes en los mismos puntos; además de pasa-calles, torres, etcétera” (La Vanguardia: 1901. AHCB).

La ressenya de la programació a diferents altaveus va comentar l’emparaulament de castellers. Suposadament forasters. De Valls. No obligatòriament. “Xiquets de Valls” esdevé una fórmula molt genèrica: “Para la fiesta mayor de Pla de Cabra, que se celebrará durante los días 15, 16 y 17 del actual, han sido contratados los Xiquets de Valls y la reputada orquesta La Familiar de esta ciudad” (El Porvenir: 1901. ACAC) […] “Además de solemnes oficios, procesión y otras fiestas religiosas que con tanta pompa se celebran todos los años, hánse contratado ya para las profanas, las típicas dulzainas ó grallas, que con sus animados pasa-calles, acompañarán á los Xiquets de Valls en sus arriesgados y difíciles ejercicios” (Diario del Comercio: 1901. BPT. Diario de Tarragona: 1901. HCT. La Opinión: 1901. HCT. El Progreso Vallense: 1901. ACAC).

A la festa major de Cabra del Camp van preveure’s també castells: “Habrá xiquets de Valls, danzas del país, procesión, fuegos artificiales, diana, retreta y bailes públicos” (Diario del Comercio: 1901. BPT. Diario de Tarragona: 1901. HCT).

El programa d’actes conté més dades. La notícia del paper dels grallers el dia de la festa major. El 14 de setembre. A primera hora. Primer, interpretant el toc de les matinades. A continuació, acompanyant el ball de valencians local. Després, a l’anada a Ofici i, al migdia, després de l’Ofici, en canvi, ja no va assenyalar-se la participació dels valencians, sinó de castellers. Un element que planteja la possibilitat que succeís el mateix que a la propera Solivella. Un graó intermedi en la gènesi dels castells. En els pas dels valencians als castells. La supervivència de quadres de dansa de l’antic ball de valencians local en instants de la festa. A la matinal. Aquesta manifestació és documentada a la població almenys d’ençà de 1802. Alhora, l’esvaniment de les torretes rústiques dels valencians per l’assumpció de l’excel·lència del repertori casteller. En els moments de clou. Al migdia, després d’Ofici: “Dia 14.– A las sis tradicionals y típicas matinadas per las collas de grallas. A las set diana y ball de valencians per una colla de xichs aficionats. A las nou repich de campanes que anunciará la sortida de la professó, presidida per les autoritats, y, á la que hi asistirán las collas de castellers, grallas, orquestas, etc. […] A la sortida de Ofici, á la mateixa plassa, se celebrarán els tradicionals balls de rams y cocas, y serán formats notables y atrevits castells en diferents punts de la vila”. L’endemà, 15 de setembre, també havia d’ocorre la “repetició dels festeigs” (La Veu de Catalunya: 1901. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Cabra del Camp, Pla de Santa maria i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.