Sants, 1868

El Pla de Barcelona es revela també com a part de l’àrea tradicional castellera, el territori on es documenta activitat castellera al llarg del temps. La capitalitat de Barcelona i l’establiment de població originària del Camp de Tarragona i el Penedès ha suscitat la continuïtat de les presències castelleres al Pla de Barcelona.

És més, els castells també hi apareixen en moments extraordinaris. Quan amb prou feina figuren al Camp de Tarragona i al Penedès. La urbanitat del Pla de Barcelona, el seu alt volum demogràfic i la concentració de cossos de seguretat i forces militars, va possibilitar més les rutines del dia a dia en períodes de trasbalsos socials, polítics o militars.

Un exemple es troba el 1868 a la festa major de Sants. El 24 d’agost, Sant Bartomeu. Aleshores s’esperava el concurs dels “Xiquets de Valls”, malgrat estar-se a les portes de la Revolució del 18 setembre de 1868, coneguda com la Gloriosa. Un any del qual es coneixen comptades actuacions a hores d’ara: “Parece que estos días de fiesta mayor recorrerá las calles de pueblo de Sans una comitiva de «Xiquets de Valls» levantando las torres tradicionales en aquella parte de Cataluña” (El Principado: 1868. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Sants i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.