Una pel•lícula de castells premiada el 1934

El 1931, la casa discogràfica “La voz de su Amo” va editar dos discos de pedra amb quatre temes castellers interpretats per la colla de grallers els Romeas del Vendrell. Aquest enregistrament va tenir la seva cua en el món del cinema. Tres anys més tard, el maig del 1934, el film “Xiquets de Valls” de Claudi Gómez va endur-se la primera edició del Premi “La voz de su Amo”, a la millor pel•lícula sobre un disc d’aquesta marca, convocat per l’Associació de Cinema Amateur, una entitat vinculada al Foment de les Arts Decoratives de Barcelona (Mirador: 1934. AHCB. La Vanguardia: 1934. AHCB).

Claudi Gómez Grau és l’autor de la cinta. Les seves dades personals hi cassen. Nascut a Cervera el 1907 i traspassat a Lleida el 1989. Pioner de la fotografia i del cinema amateur a les comarques de Lleida. Les seves realitzacions destaquen pels seus valors etnogràfics.

La data d’admissió dels films concursants, aquell febrer, situa les escenes gravades al 1933 com a data més contemporània. La cinta, de tota manera, ha de recollir-ne de l’actuació de la Colla Nova dels Xiquets de Valls a Cervera el 26 de setembre de 1932.

La cinta va donar-se a conèixer al públic per primera vegada el vespre del 9 de maig de 1934 amb d’altres de concursants. Al local de la mateixa Associació de Cinema Amateur. Al carrer Avinyó, número 30, de Barcelona (La Vanguardia: 1934. AHCB).

Uns mots eixuts del crític Josep Palau Oller van fer-ne cinc cèntims un cop va resultar guanyadora. Després de visionar-se de nou. El 29 de maig del mateix 1934. Aquest cop al teatre barceloní Studium juntament amb d’altres cintes premiades. L’Associació de Cinema Amateur va convocar altres premis, a més del “La voz de su Amo”: “La pel•lícula Xiquets de Valls, no dóna materia a cap comentari. Es quelcom tan breu i modest! Ara, que tampoc veiem per què hauria d’ésser una altra cosa. Remarquem solament el partit que el seu realitzador, Claudi Gómez, ha tret del truc, ja conegut, de rodar a la inversa una determinada escena” (Mirador: 1934. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Cervera i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.