La Mercè, 1904

El 1904 van plantar-se castells a Barcelona a les festes de la Mercè. Diverses publicacions van estar al cas de l’actuació d’una colla de Xiquets de Valls, sinònim de castells o castellers, aquells dies arreu de la ciutat. Del 23 al 26 de setembre. Els balls de diables i de bastons també van comparèixer-hi: “Los Xiquets de Valls también recorrieron varias calles [el 23 de setembre], levantando atrevidos castillos” (Las Noticias: 1904. AHCB) […] “Durante el día [24 de setembre] ha habido animación extraordinaria por calles y plazas, circulando un gentío considerable. Como de costumbre en todos los años, han afluído del confin de esta provincia y de las de Tarragona y Gerona collas de «Xiquets de Valls» que han recorrido las calles al son de sus grallas y tamboril, coplas ampurdanesas y otros espectáculos callejeros” (Diario de Barcelona: 1904. AHCB) […] “Els Xiquets de Valls, Ball de bastons, Gegants, etc. varen correr [el 25 de setembre] per diferents carrers de la ciutat, executant castells y dansant els típichs balls” (La Veu de Catalunya: 1904. AHCB) […] “Al igual que los días anteriores, durante el día de ayer [26 de setembre] recorrieron las calles de esta ciudad las collas de Xiquets de Valls, que levantaban sus atrevidas torres en diferentes sitios. / También empezaron á circular por las vías públicas una numerosa comparsa del Arbós, representando el ball dels diables; con ella iba una comparsa, ejecutando el ball de bastons, compuesta de individuos de aquella localidad” (Las Noticias: 1904. AHCB).

Els castellers també van fer cap a la trobada de la Unió Republicana al Coll la tarda del dia 25 https://balldexiquetsdevalls.wordpress.com/2012/04/14/2099/

La tarda del 29 de setembre, els Xiquets de Valls i els dos balls arbocencs també van intervenir en una festa dedicada als infants de les escoles municipals, Casa de la Caritat i col·legis privats al Parc de la Ciutadella. Diverses publicacions també van parlar-ne: “Antes de las cuatro empezaron á llegar los «dimonis» de Arbós, los Xiquets de Valls, los gigantes, enanos y demás estrambóticos personajes, encanto y solaz de la gente menuda” (La Publicidad: 1904. AHCB) […] “Desde las tres se hallaban reunidos en la gran plaza todos los alumnos de las escuelas municipales de Barcelona y pueblos agregados, habiendo acudido también los gigantes de la Casa de Caridad, la banda de tambores, las «coplas» ampurdanesas, «Xiquets de Valls», «Ball de diables», «Ball de bastons», las bandas municipal, de la Casa de Caridad, una de cazadores y la del Asilo Naval” (Diario de Barcelona: 1904. AHCB. Notes similars a Las Noticias: 1904. AHCB. La Vanguardia: 1904. AHCB).

Totes les manifestacions festives van protagonitzar-hi una exhibició final a la Plaça d’Armes, encerclats dels infants, després de desfilar pel Parc: “Precedit cada grupo del seu estandart y tots plegats per la parella de gegants de la Casa de Caritat, ball de bastons, dimonis d’Arbós y nanos, donaren una volta pels jardins acompanyats de la música y banda de timbals. / Al retornara la plassa d’armas, formaren un cercle, y dintre d’aquest, mentres tocavan las músicas municipal, del Asil Naval, de la Casa de Caritat y dúas militars, els xiquets de Valls, dimonis y bastoners efectuaren llurs exercicis alegrant als menuts y als grans que amplían la tanca” (La Veu de Catalunya: 1904. AHCB).

Una fotografia d’Alexandre Merletti Guaglia, pioner del fotoperiodisme a Barcelona, mostra l’erecció d’un tres de set en aquells instants (La Hormiga de Oro: 1904. AHCB).

Aquestes presències castelleres, el més plausible, s’han d’adjudicar del costat dels Xiquets de Gràcia. Per ésser la formació castellera barcelonina del moment i, alhora, mostrar-se molt activa aquells anys. Les notes de premsa presentades fins ara tampoc no han contradit la suposició. Totes han assenyalat la participació d’uns genèrics “Xiquets de Valls”.

Diversos avisos de la plantada de castells a la festa segueixen aquesta línea. Aquests hi anuncien uns “Xiquets de Valls” ignots.

El 24 de setembre al Mercat de Sant Josep, el Mercat de la Boqueria: “De once á doce elevación de monstruosos globos aerostáticos, etc. etc. La colla de «Xiquets de Valls» visitará este mercado, levantando sus más atrevidas torres. / Una aplaudida copla ampurdanesa interpretará varias piezas al estilo de su país y la típica sardana”. L’endemà en el mateix escenari: “Los «Xiquets de Valls» harán sus típicas evoluciones, y una notable copla ampurdanesa ejecutará varios números de su repertorio” (Las Noticias: 1904. AHCB. La Publicidad: 1904. AHCB. La Vanguardia: 1904. AHCB. La Veu de Catalunya: 1904. AHCB).

El 29 de setembre al Parc de la Ciutadella: “En la fiesta infantil que se celebrará en el Parque, tomarán parte todas las mojigangas y comparsas, el tradicional «ball de bastons» y los «Xiquets de Valls», además de la banda de música de la Casa provincial de Caridad” (Las Noticias: 1904. AHCB).

Encara l’1 d’octubre al Mercat de San Antoni: “Dia 1º octubre.–Por la mañana, á las nueve, los intrépidos «Xiquets de Valls» ejecutarán sus arriesgados ejercicios en varios puntos del mercado” (La Vanguardia: 1904. AHCB).

Bé, la premsa també va apuntar a un altre cantó. Els castells al Mercat de la Unió, al Poblenou, el mateix 24 de setembre van concretar-se a cura de la Colla Vella de Valls: “La colla vella dels Xiquets de Valls en diferents llochs del Mercat, executará ‘ls seus arriscats exercisis, que com diu el gran Clavé, requereixen forsa, equilibri, valor y seny” (La Publicidad: 1904. AHCB. Uns mots similars a: La Veu de Catalunya: 1904. AHCB).

Un opció també a tenir en compte. Als de “Rabassó” no se’ls esperava a cap d’altre lloc. Tampoc a Tarragona per Santa Tecla. Allí van llogar a la Colla Nova de l’Escolà.    

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.