Sabadell, 1900

La primera presència castellera a Sabadell va succeir el 1900 a la festa major. El programa d’actes va anunciar “Pasa-calle por los ‘Gigantes y cabezudos’ y ‘Los Xiquets de Valls’” l’1 d’agost, a les set del matí i a les tres de la tarda, i l’endemà, 2 d’agost, a les set matí (Revista de Sabadell: 1900. AHS. Festes i tradicions. Festa Major. Programes generals: 1900. AHS).

La premsa confirma la plantada de castells a la festa: “La Festa Major d’enguany ha sigut una de las que, per lo variat dels festeigs ab que s’ha celebrat, ha deixat mes satisfeta á la gent. / S’aixecaren dos envelats, vingueren els Xiquets de Valls y’s ballaren sardanas en la Plassa Major, lo que hi atreya una afluencia extraordinaria de balladors y curisos” (La Veu del Vallès: 1900. AMGr).

La identitat de la colla participant, en canvi, esdevé una incògnita a hores d’ara. S’hi plantegen dos interrogants. Els Xiquets de Gràcia, com el 1904 i el 1907. O una colla vallenca, com a la veïna Terrassa l’any anterior, el 1899.

La notícia sí evidencia que els castells van fer-se un forat, malgrat el seu retrocés aquell temps a les places habituals, per encabir-se al corpus identitari del país. Com en d’altres poblacions industrials de la província de Barcelona, també sense tradició castellera anterior, a cavall del segles XIX XX.. En correspondència als valors de voluntat, vigor i treball de la col•lectivitat postulats des dels rengles catalanistes. Però també, a l’enyor de veïns nouvinguts. Entesos en la matèria. Provinents de l’àrea històrica dels castells. Fora d’ella en busca d’un futur social i econòmic millor.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sabadell i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.