Sabadell, 1904

El 1904 van aixecar-se castells a Sabadell per segona vegada. Com l’altre cop, el 1900, a la festa major. Almenys el 31 de juliol, vigília de la festa major, en aquella ocasió diumenge: “Por ser día festivo el de la vigilia de San Félix [el diumenge 31 de juliol], empezaron en dicho día las tronadas, iluminaciones y bailes en las sociedades particulares, cumpliéndose el programa de los festejos en todo lo que se refiere á músicas callejeras, ejecutando su repertorio las bandas de los regimientos de Navarra y de Mérida, no faltando á dar realce al movimiento general de la población los «Xiquets de Valls»” (La Vanguardia: 1904. AHCB).

Els comptes de la festa també ho reporten. Aquests recullen el lliurement d’una petita gratificació municipal de 15 pessetes “a los Xiquets de Valls”. Molt pocs diners en comparació al que van rebre d’altres elements participants i contractats per l’Ajuntament. 190 pessetes els geganters. 42, els portants dels nans. 150, el quintet “La Palma de Sabadell”, la colla de grallers acompanyant dels gegants (AHS).

Aquestes quantitats insinuen la identitat de la colla castellera. Els Xiquets de Gràcia, presents de motu propi a la festa, aprofitant l’avinentesa de la jornada festiva, com se sap fefaentment del 1907, al cap de pocs anys. Una colla vallenca no hagués marxat tan lluny de casa sense una paga justa segura ja d’entrada. Si no fos que una iniciativa privada l’hagués emparaulat el 1904 a Sabadell, cosa que no consta a hores d’ara.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sabadell i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.