La plaça del Raspall, l’adreça dels Xiquets de Gràcia el 1905

L’edició del 1905 de l’Anuario Riera, una guia general d’Espanya, publicada a Barcelona per Eduard Riera Solanich, conté una notícia castellera singular. La nota “Los Xiquets de Valls, Pl. Igualdad, núm. 1.–G” apareix apareix enmig d’altres societats recreatives o culturals del Pla de Barcelona de l’època (Anuario Riera: 1905. BNE).

La nota, és clar, al·ludeix a la colla castellera de Gràcia activa a cavall dels segles XIX i XX,. La plaça de la Igualtat és a l’epicentre de Gràcia. El seu nom oficial actual és del Raspall. Un cop d’ull al padró d’habitants d’aquell anys afegiria la identitat i el lloc de naixença dels habitants en aquella adreça. Un d’ells, el cap de família, ben segur, el capdavanter dels Xiquets de Gràcia. Probablement també, amb lligams familiars amb el territori històric casteller.

La inclusió dels Xiquets de Gràcia en aquest llistat d’entitats, d’altra banda, anticipa la distinció social d’avui dia dels castells. Aquesta formació va esgrimir el dret d’encabir-se enmig d’un conjunt d’associacions amb llustre no silenciat. El reconeixement de fomentar una activitat patrimonial del territori. Per remeiar l’enyor de molts dels seus components pel seu lloc d’origen. Sense menystenir-ho les recompenses materials que aquests arreplegaven a canvi.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Gràcia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.