Castells en honor de Jaume I el 1908

Una colla castellera, els Xiquets de Gràcia el més probable, van participar el vespre del dissabte 27 de juny de 1908 en una cabalgata a Barcelona commemorativa del setè centenari del naixement del rei Jaume I.

La proposta va sorgir i prosperar a iniciativa d’elements catalanistes. Del partit la Lliga Regionalista i el periòdic La Veu de Catalunya amb els prohoms Josep Puig i Cadafalch i Bonaventura Bassegoda Amigó al capdavant. La cabalgata havia de rememorar i exaltar la figura del monarca català. Però també havia de sumar un compendi ampli de manifestacions actuals del país. Els castells, amb els Xiquets de Gràcia, constituïts com a entitat, amb seu a la plaça del Raspall, a Gràcia, hi van tenir-hi un lloc reservat: “La Ponència presidida pel senyor Puig y Cadafalch, al concretar el carácter, d’aquesta manifestació popular se proposá que, a més del de representació alegòrica, revesteixi també la de processó cívica, com a una exhibició de totes les branques del nostre poble, elements intelectuals y populars, comercials y industrials, etc., els quals presentaran per el homenatge a la memoria del grand Rey. Anant a n’aquest fi, seran convidades a prendre part a la cabalcada, totes les entitats representatives d’aquests elements, com son els gremis ab ses banderes, una representació de automovilistas ab els vehicols guarnits, chors d’en Clavé, Xiquets de Valls, Bombeers ab els carros guarnits de flors, Creu Roja, etc.; això a part de les entitats y cases industrials y comercials que hi concorreran ab carros o grupus alegórichs, com els Jochs Florals, Lliga Regionalista, VEU DE CATALUNYA, la guarnició del exèrcit de Barcelona, casa Vicens Bosch de Badalona, Foment d’Obres y Construccions, el setmanari Cu-cut y l’Orfeó Català (probablement), y altres cases y entitats que com aquestes dues darreres no pot dirse encara d’una manera definitiva” (La Veu de Catalunya: 1908. AHCB).

La mateixa La Veu de Catalunya va insistir en el paper dels castells: “Els Xiquets de Valls que, com ja diguerem, hi han de pendre part també, aniran fent els seus Castells durant la marxa, acompanyats de les gralles y tipichs instruments que formen la seva orquestra” (La Veu de Catalunya: 1908. AHCB).

La rua va recorre les vies més cèntriques i àmplies de la ciutat. La comitiva va resseguir el passeig de Gràcia, plaça de Catalunya, Rambles, passeig de Colom, passeig d’Isabel II, Pla de Palau, avinguda de Marquès de l’Argentera, passeig de Picasso, per finalitzar al Parc de la Ciutadella. El gran nombre de participants i de públic que s’esperava va obligar-ho. La desfilada va concloure a les tres de la matinada: “Anoche tuvo lugar la cabalgata organizada con motivo de las Fiestas del séptimo centenario del rey Don Jaime el Conquistador, la que recorrió el trayecto anunciado, ó sea el paseo de Gracia, plaza de Cataluña, Ramblas, paseo de Colón, Isabel II y Aduana, terminando en el Parque. / Mucho tiempo antes de la hora fijada para la salida de la cabalgata, en el paseo de Gracia y en el de la Tranvía Diagonal, había numerosa concurrencia que esperaba el paso de aquella. / En el último de los citados paseos, que fue donde se organizó la comitiva, fuerzas de la guardia municipal, colocadas en los paseos laterales impedía que el público en su afán de curiosear invadiese el arroyo central, sitio destinado á los que debían figurar en la cabalgata. / Esta organizó en menos tiempo que otras veces, poniéndose en marcha á las diez y media, ó sea media hora más tarde de la anunciada, guardando el siguiente orden: / Batidores de la guardia municipal montada, de gran gala. / Banderas de las ciudades de Barcelona y Tarragona, llevadas por individuos del citado cuerpo. / Grupo de guardias llevando cinco pendones de las nacionalidades que constituían la Confederación de la Corona de Aragón. / Banderas con emblemas del trabajo llevadas por obreros de las brigadas municipales. / Banda militar. / “Collas de xiquets de Valls”. / Comisión de la Cruz Roja. / Comisiones de varias sociedades de esta capital, con banderas. / Grupos de bailes tradicionales de las diferentes regiones que integraban la Corona de Aragón, vistiendo los comparsas los trajes típicos de cada comarca” (La Vanguardia: 1908. AHCB).

Textos d’altres publicacions barcelonines aporten la mateixa informació: “A trescents arriba’l numero dels personatges que figuraran en la comitiva, entre soldats y cavallers, almogavers y moros, y altres figures representatives. / Els chors cantant durant la marxa, les gralles y tamborins dels Xiquets, les dances que les colles de dansaires de les diverses nacionalitats de l’antiga corona d’Aragó executaran en el trajecte, la visió dels carros alegorichs iluminats fantasticament per medi d’enginyosos sistemas d’il•luminació, y, en fi, el conjunt general d’imatges y visiones, de músiques y cants, produiran certament una impresió altament artística, que serà digna de veures” (La Veu de Catalunya: 1908. AHCB. Un altre a: El Poble Català: 1908. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.