La Pobla de Montornès, 1915

La Pobla de Montornès és una d’aquelles poblacions que va excel•lir en els castells en temps pretèrits. Sense els llorers o l’autocomplaença d’altres. D’una manera discreta, però eficient.

La seva situació al mapa. Al rovell de l’ou del territori històric castell va predisposar-ho. La disponibilitat econòmica, en canvi, va limitar els anhels en ocasions. La possibilitat de produir-s’hi un major nombre d’actuacions. L’alegria a la festa major es desdibuixava en funció del resultat de les collites. L’economia dels veïns es basava en l’agricultura. Els números de la festa major, entre ells els castells, eren costejats per la societat civil. Els afeccionats locals suportaven les despeses derivades de cridar a colles de Xiquets de Valls. Els mateixos que després, a plaça, també engruixien els rengles dels vallencs. A qualsevol posició.

Un exemple és al 1915. Aleshores van preveure’s castells per festa major. El diumenge 8 de setembre. Un temps en què aquests cavalcaven de ple en la Decadència: “En Pobla de Montornés comenzarán hoy los festejos en honor a su patrona con el siguiente programa: / Día 7, a las doce, gran repique de campanas anunciando la fiesta de Nuestra Señora. A las ocho, completas en la parroquial iglesia. A las diez, baile en el local de la Sociedad Agrícola por las grallas «Los Sabaterets» y en el local de «Agustinet» por las grallas «Los Pelegrins». / Día 8, a las siete y media, dianas por las grallas, y seguidamente gran baile de «Bastonets», que durará toda la mañana. A las diez y media, solemne oficio en la iglesia parroquial, con la cooperación de la orquesta L’Astrich de Valls. A la una y media, o sea a la salida del oficio, la orquesta, ejecutando escogidas composiciones, acompañará a las autoridades a la Casa Consistorial, y seguidamente grandes castillos por los famosos Xiquets de Valls frente al Ayuntamiento. Por la tarde, a las cinco, procesión en honor de la Virgen, con asistencia de las autoridades y la orquesta. Al llegar la religiosa comitiva a la plaza se cantará un himno a la Virgen. A las diez de la noche, fuegos artificiales en la plaza de Cal Paxarino. A las once y media, serenatas frente a la Casa Consistorial por las orquestas de Valls «Lo Astrich» y «Lo Mero». A la una, lucidos bailes públicos en el local de la Sociedad Agrícola y en el entoldado, que lucirá profusa iluminación eléctrica” (Diario de Tarragona: 1915. BHMT).

La intervenció dels Xiquets de Valls, com tantes vegades, doncs, va constituir un dels eixos de la programació. L’exhibició del migdia de festa major, després d’Ofici, davant la Casa de la Vila, va subratllar-se. N’havien d’haver altres, és clar. Les de consuetud que el programa d’actes no va esmentar aquest cop.

Un altre número de la terra també hi apareix. La música de gralla. De dues colles d’anomenada de la vora. Els Sabaterets de la Bisbal del Penedès i els Pelegrins de Bellvei del Penedès. Cridades per grups socials rivals. Les passades d’un ball de bastons tampoc no passa per alt.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Pobla de Montornès i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.