Castells a Barcelona el 1860

D’ençà de temps pretèrits, l’acceptació de l’autoritat real s’ha representat arreu de l’estat mitjançant la posta en escena d’espectacles públics aparatosos. Qualsevol fet vinculat a la monarquia ha obrat d’excusa. Naixements, casaments, funerals o entrades. Sense importar l’alt cost de les representacions o el seu caràcter efímer.

L’estada de la reina Isabel II a Barcelona el 1860, entre el 21 de setembre i el 4 d’octubre, n’és un exemple. Aleshores van organitzar-se un conjunt d’actes per enaltir la figura de la monarca. Una d’ells, la recreació, la tarda del 3 d’octubre de 1860, de la rebuda dels Reis Catòlica a Cristòfor Colom el 4 d’abril de 1493 a Barcelona mateix, de tornada del seu primer viatge oficial a Amèrica. Les notes de premsa hi assenyalen la intervenció d’alguns entremesos. Un lleó, suposadament de Barcelona, una àliga i dos dracs, aquests darrers, els de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

La premsa de Madrid, transcrivint la de Barcelona, La Corona, a més, va preveure la concurrència d’altres exercicis de seguicis festius aquells dies al cap-i-casal. Com en ocasions precedents, la ciutat n’acolliria una mostra d’arreu del país, entre les quals, no hi solen faltar, del Camp de Tarragona i el Penedès. D’entre totes va destacar-se’n una, els castells, la més espectacular: “El Círculo ecuestre y los demás casinos han recibido una invitación para organizar una gran cabalgata imitando la entrada en esta ciudad de Cristóbal Colon de vuelta de su primer viaje á América, hallándose presente Isabel la Católica. Dicha cabalgata presentará á S.M. la primera piedra para la ereccion de un monumento ó establecimiento de utilidad pública. Este pensamiento, si se lleva á cabo, merecerá la aprobación del público barcelonés. / Habrá cucañas, juegos de sortijas y varias y numerosas comparsas que, según se nos ha dicho, acudirán de varios pueblos del Principado, no faltando las de los xiquets de Valls” (La España: 1860. BNE).

La materialització d’aquesta presència castellera resta per confirmar a hores d’ara. La reina Isabel, però, va poder admirar els nostres castells aquells dies. No a Barcelona, sinó a Montserrat. El 30 de setembre de la mà de la moixiganga d’Igualada.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.