Tres anys de castells a Bellvei del Penedès

El 1898, la premsa va anunciar castells a Bellvei del Penedès. El migdia del 15 d’agost, diada de festa major: “A las doce, los Xiquets de Valls harán sus arriesgados ejercicios” (La Vanguardia: 1898. AHCB).

Aquesta actuació va dur-se a terme a l’hora de la veritat. Uns mots a la premsa comarcal ho confirmen: “Las fiestas mayores de los vecinos pueblos de Bisbal del Panadés y Bellvey, celebradas el día de la Asunción de Ntra. Sra. Viéronse muy concurridas y animadas, siendo en gran número los vecinos de esta villa que se trasladaron á aquellas poblaciones, en la primera de las cuales tenían contratadas las orquestas Noys de Olesa y Munnés de Molins de Rey, y en la segunda una de Tarrasa y otra de Sant Sadurní y además una colla de Xiquets de Valls” (El Vendrellense: 1898. BPV).

Tot fins ara coincideix en assenyalar la seva autoria a uns incògnits Xiquets de Valls. L’amplitud d’aquesta expressió no descarta que la protagonitzessin no una colla vallenca sinó els mateixos veïns, organitzats com a colla d’afeccionats locals, seguint el patró ja conegut en poblacions del voltant. La comarca del Baix Penedès, Bellvei hi pertany, esdevé un cas profusament documentat.

La dificultat d’emparaular una colla vallenca en una diada, el 15 d’agost, en què tantes poblacions del territori celebren la festa major, ajuda a insinuar-ho.

El context del moment excel•leix, d’altra banda, encara més l’èxit de l’empresa. A cura de qui sigui. Una colla vallenca o l’aplec dels afeccionats locals. Aquell estiu moltes poblacions d’arreu del país, sobretot les que guardaven vincles estrets amb les colònies de Cuba i les Filipines, no van estar de festa major pel desenllaç de la guerra amb els Estats Units, el desastre del 98 com es coneix popularment.

Dues referències més apareixen dècades més endavant. Ambdues també a la festa major. El 1930 i el 1935.Ambdues plantegen el protagonisme aquell temps de les colles del Vendrell. De la vora, constituïdes feia poc i deleroses de comptar amb un circuit atapeït d’actuacions

La primera, el 1930, el 16 i el 17 d’agost, dissabte i diumenge. No el 15 d’agost, diada de la festa major. Aquí es planteja la intervenció dels Mirons o els Caneles del Vendrell per parlar-se dels dies 16 i 17. No del 15 d’agost perquè ambdues colles vendrellenques van fer cap a la veïna la Bisbal: “Dia 16, por la mañana, oficio en Santa María del Mar; pasacalle y concurso de patinetes; tarde, sardanas y bailes en las sociedades recreativas, dándose a los forasteros entra libre; noche, bailes y pasacalles, Xiquets de Valls, ball de bastons y la Carabasa loca, risa de niños y mayores. / Dia 17, el mismo programa y vermouth de honor a los socios de las distintas sociedades” (La Vanguardia: 1930. AHCB).

El 1935, van anunciar-s’hi de nou castells. Ara sí el 15 d’agost i segur a cura d’una colla del Vendrell. Els “Castellers, de Vendrell”. Aquest any cap colla vendrellenca va comprometre’s en una altra plaça. Ni a Sant Salvador, ni a la Bisbal, com en els anys anteriors. Possiblement, els antics Mirons, liderats per Joan Julivert Nin, que van haver de recorre a la denominació Xiquets del Vendrell el 1935, perquè d’altres van avançar-se a utilitzar la de Nens del Vendrell, i que es publicitaven en uns díptics de propaganda com “Xiquets del Vendrell. Colla de Castellers”: “Dia 15. –A primeras horas Els Grallers darán las matinadas. A las diez se levantarán los típicos castillos por Els Castellers, de Vendrell” (La Vanguardia: 1935. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Bellevei del Penedès i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.