Una fotografia de Santa Coloma de Queralt del 1915

En un text anterior va presentar-se que una colla de Xiquets de Valls plantés castells el 1915 a la festa major de Santa Coloma de Queralt. Suposadament, la Colla Nova de l’Escolà perquè la Colla Vella es trobava a Igualada aquells dies. La celebració a Santa Coloma de Queralt va abraçar els dies 22, 23 i 24 d’agost. Els mateixos de la cita igualadina(https://balldexiquetsdevalls.wordpress.com/category/santa-coloma-de-queralt/)

Sobre aquesta presència castellera, Pere Ferrando ens va comentar l’existència d’una fotografia al fons del CEDOCA de Valls que hi cassa. D’un quatre de sis a la plaça Major, al costat del carrer dels Marxans. Una instantània provinent del Fons Robert Balcells Prats – Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt i que Francesc Piñas Brucart, de Valls, va ingressar al CEDOCA.

A la pàgina web de l’Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt es pot consultar la fotografia en qüestió. Aquí l’hem trobat. Aquí la teniu.

Anotació afegida el 26 de desembre de 2016

Robert Vilà Riba ha esclarit que l’actuació a la Festa Major de Santa Coloma de Queralt va ocórrer el matí del dilluns, dia de mercat, 23 d’agost de 1915 i no a cura de la Colla Nova de l'”Escolà”, sinó de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La gent de “Rabassó” va lligar l’actuació de camí de la que també va protagonitzar a la Festa Major d’Igualada.

Com ha escrit i raonat molt encertadament Robert Vilà Riba: “les dues festes major es solapen però no coincideixen […] doncs la de Santa Coloma es va celebrar els dies 22, 23 i 24 d’agost mentre que la d’Igualada fou els dies 23, 24 i 25 d’agost” (R. Vilà Riba: 2016).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Santa Coloma de Queralt i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.