Mont-roig, 1932

La Colla Nova dels Xiquets de Valls va exhibir-se el 7 d’agost de 1932 a Mont-roig. La bona imatge d’aquesta agrupació a la festa major de Reus poc abans, el 30 de juny, devia propiciar-ho. La crònica de la seva anada a Reus en parla: “Segons rumors, sembla que dos alcaldes de pobles comarcans de Reus parlaren de contractar-los per la festa major” (El Temps: 1932. HCT).

La premsa de Valls va comentar la visita de la Colla Nova a Mont-roig. Tres publicacions. Totes van coincidir en què van complir-se les expectatives. La Colla Nova va assegurar-hi les construccions al sarró aquell any de cara assaltar-ne de superiors. Els castells de set bàsics, el tres i el quatre de set, com a fites. Aleshores tan sols sumava de més el quatre de set amb l’agulla del 14 d’abril a Valls. La plaça de Mont-roig, pel seu passat casteller, amb presències dels Xiquets de Valls de tant en tant, tampoc no exigia estirar el braç de la màniga.

Un breu primer va recollir-ho així: “Afortunadament queda palesa la preponderancia i magnitut que adquireixen els nostres castellers tant per la part de bons castells com per l’interès del públic […] La Colla Nova anà a Montroig, on aixecà força castells i amb tota la seguretat que era d’esperar. / Aixecaren el tres de set, quatre de set, tres de sis muntat per baix, el pilar de cinc altres de menys importància” (El Temps: 1932. HCT).

Un text segon, obra del vallenc Francesc Gazo Fargas, el cronista casteller més destacat de l’època, aporta informació addicional. La notícia d’una actuació a Valls mateix la vigília. Al Portal Nou. Davant el Bar d’Esteve Bota Sasplugas, al número 4, on s’arrecerava la Colla Nova aquell temps. Amb l’excusa de comptar amb els grallers. Per haver de fer nit a Valls per poder desplaçar-se l’endemà a primera hora a Mont-roig amb els castellers. Els grallers provenien del Vendrell i es valien del transport públic aleshores. Les construccions van servir per preparar l’exhibició de Mont-roig. Castells de sis. Alguns d’ells nets. El pilar de cinc. Els seus components, tots de Valls. A Mont-roig, el quatre de set també va plantar-se amb metes futures. El tronc alleugerit, amb castellers de pis, ho delata: “Diumenge passat la colla nova es traslladà a la vila de Montroig per tal fer allí els castells amb motiu de celebrar-s’hi la festa major. / Ja a la vigilia aprofitant tenir les gralles aquí feren un assaig devant del Bar-Bota. Feren el tres i quatre de sis nets, el dos de sis, el quatre de sis amb el pilar de quatre al mig i el pilar de cinc. / A Montroig l’endemà feren el tres de set, tot per elements vallencs i força bé, després el quatre de set en el qual es rebaixava un pis a molts castellers. / El dos de sis es feu també molt bé. / El tres de sis aixecat per baix segur i acabà el pilar de cinc. / Celebrem que els castells triomfin en comarques on mai havien reeixit gaire” (La Crónica de Valls: 1932. HCT).

Gazo va escriure una segona crònica. Aquí també va subratllar-se la prova de castellers en pisos inferiors i la incompareixença de castellers forasters. Que la Colla Nova no recorregués a aquest hàbit vigent de temps pretèrits. El pal de paller de les mítiques colles de Xiquets de Valls es reforçava amb castellers d’arreu del territori. Als anys mil nou-cents trenta és documentada la presència de castellers del Vendrell, sobretot de la colla dels Caneles, en els rengles de la Colla Nova vallenca: “El diumenge dia 7, la colla nova es traslladà a la vila de Monroig per tal de fer castells allí amb motiu de la festa major. / Com que per anar a Montroig les gralles hagueren de venir a la vigília, s’aprofità aquesta avinentesa i el dissabte després de fer un cerca-vila la colla nova féu un assaig exhibició que deixà força complascuts als aficionats que anaren al Portal Nou. Es féu el tres i quatre de sis, completament nets, el tres de sis aixecat per baix, el dos de sis, el quatre de sis amb el pilar de quatre al mig i el pilar de cinc. Fou una bona vetlla estiuenca. / La nota més simpàtica de l’actuació de la colla nova de Montroig fou que la totalitat de castellers foren vallencs (creiem que amb una mica de treball de selecció aquesta colla podria lluitar molt bé sola), ja que tot plegat és un parell de segons el que hi falta). / Es començà amb un tres de set que anà força bé, notant-se en sa composició diversos castellers nous en aquest castell. En el quatre de set que vingué a continuació es veié algun terç a segon i algun quart a terços, (aquesta és la clau dels bons castells). Es féu també el tres de sis aixecat per baix, el dos de sis i clogué la festa un pilar de cinc dels que avui tant es prodiguen i que abans tant costava. / En resum una actuació neta i pulcra que serveix de prova i puliment per grans competicions que diu que s’acosten” (Joventut: 1932. HCT).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Mont-roig i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.