Els Maginets, una colla de grallers de Sitges

En la festivitat titular, el diumenge de la Santíssima Trinitat, se celebra d’antany un aplec a l’ermita de la Trinitat. Al terme municipal de Sitges. A la costa del massís del Garraf. A ponent de Vallcarca. A tocar de la Punta Ferrosa. El diumenge novè després de la Pasqua, sumant el dia de Pasqua com a primer. La diada ha acollit el concurs d’exercicis tradicionals i populars al llarg del temps.

El programa d’actes de l’edició del 1904 destapa la intervenció dels ‘Maginets’, una colla de grallers sitgetana de l’època, desconeguda fins ara. Integrada per dues gralles i un tabal. Les gralles, suposadament, primera i segona veu, seques.

El document assenyala la seva participació en aquella ocasió, el diumenge 29 de maig de 1904. Primer, a primera hora a Sitges, per avisar als veïns de la celebració de la festa. Després, a la Trinitat, amb una finalitat recaptatòria. Per tal de costejar les despeses de la festa: “Avants de l’eixida del Sol hi haurá gran diana per la renombrada parella de grallas els ‘Maginets’ ab el seu acompanyament de tamborino, que recorrerá els carrers d’aquesta vila pera desvetllar als vehins que vulguin asistir á la festa desde bon matí […] Avants de dinar llevant de taula per las grallas pels voltants de l’ermita, a la bona voluntat del publich” (Baluart de Sitges: 1904. BSR)

La familiaritat amb què se’ls esmenta delata la seva condició de sitgetans. Que no s’insistís que fossin forasters. Un fet que sí surt a la llum en repetir-se l’experiència pocs anys més tard, a l’edició del diumenge 6 de juny de 1909.

El 1909 va subratllar-se en el programa d’actes que els grallers no provinguessin de Sitges : “La festa comensará ab la passada que pels carrers de la població fará una colla de gralles de l’Arbós y el Vendrell aixís que’s desperti el día” (Baluart de Sitges: 1909. BSR).

A la crònica de la jornada també. Tampoc no va passar-se per alt la seva versatilitat a la sessió de ball del migdia. Per interpretar-se sardanes, una novetat aquell temps a la comarca: “Ab bastanta perfecció, una colla de gralles del Arbós y el Vendrell executaren a la plassa diferentes sardanes y altres pesses, que van esser ballades per bon nombre de aficionats a la dansa’’ (Baluart de Sitges: 1909. BSR).

La circumstància que no fossin de Sitges els grallers del 1909 va tenir més cua. L’amortització de la seva estada a la vila. L’aprofitament de les seves habilitats en d’altres instants. La vigília, el dissabte 5 de juny de 1909 a l’Unió Sitgetana. La ressenya d’aquesta actuació també destapa que vinguessin de fora de Sitges: “La colla de gralles vingudes pera pendre part en l’Aplech de la Trinitat, el dissapte de l’altra setmana va donar un concert en el local social del coro ‘L’Unió Sitgetana’, havent interpretat durant el mateix algunes difícils pesses que ‘ls hi valgueren nutrits aplausos per part del auditori” (Baluart de Sitges: 1909. BSR).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sitges i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.