Gràcia, 1850

Gràcia, 1850

Un avanç a la premsa del programa d’actes de la Festa Major de Gràcia del 1850 va avisar de la intervenció els dies 14 i 15 d’agost, vigília i diada de Festa Major, de “varias danzas al estilo de las del campo de Tarragona” (Diario de Barcelona: 1850. AHCB).

Aquesta referència, coneguda ja força temps, constata de manera genèrica l’èxit d’expressions culturals festives del Camp de Tarragona i el Penedès al Pla de Barcelona. L’establiment de penedesencs i camptarragonins al Pla de Barcelona en busca de millors condicions econòmiques i socials va propiciar l’arrelament d’aquest tipus de tradicions més enllà de la seva àrea primigènia almenys d’ençà de la segona meitat del segle XIX.

Unes altres línies de premsa, d’El Barcelonés a la premsa de Madrid, a més, concreten de quines expressions s’està parlant. Dos balls parlats: Malcasats i Moros i Cristians. Una colla de Castells. I la seva animació musical mitjançant gralles: “El jueves [15 d’agost] se empezó la fiesta con la funcion de Iglesia, bailes, sortija y otras diversiones. / El viernes [16 d’agost] continuaron los bailes dels Mal Casats, Moros y Cristians, la cuadrilla dels Castells, recorriendo las calles, y por la noche hubo baile en los salones de los señores Pich y Rovira. / El sábado [17 d’agost] por la tarde hubo sortija de burros y de sacos, en medio de la grande algarabía de los balls del campo de Tarragona, que con sus dulzainas animaban la festividad” (La España: 1850. BNE).

Això, doncs, aporta una notícia més de Castells a Gràcia, que se suma al gruix de les ja documentades a l’època i on un bloc molt significatiu són protagonitzades per veïns del Pla de Barcelona originaris del Camp de Tarragona i el Penedès.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Gràcia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.