“El gitano malcreient”

Aquest és l’encapçalament del breu següent que ressenya l’enrenou provocat per un conegut graller d’ètnia gitana el vespre del 6 d’abril de 1929 a Pira: “El dissabte, dia 6, amb motiu d’una funció de putxinellis que donà un titiritaíre ambulant al saló café de la Societat,  va haver-hi gran abalot que causà el gitano de la gralla. El mentat gitano volia de bones a primeres, donar un concert amb la gralla. Va demanar-ho amb molt mala forma al president de la Societat, negant-se aquest a la petició per lo descortés de la demanda i l’avançat de l’hora, puix eren les 12 de la nit. Aleshores el gitano faltà el respecte a la Junta, veientse obligada aquesta a treure’l del local. Immediatament el sereno va manar-lia dormir; no volent aquest gitano creurer ni al sereno, envalentonat sens dubte per la «mona» que portava. Va manar-li que seguis, no volent tampoc creurer l’imprudent gitano i marxant cap a dormir al ras. Per imprudent i per haver perdut el respecte al sereno, essent aquest la primera autoritat de la nit, era bandejat prop les 2 de la matinada, custodiat per el sereno i un grup d’individuus del sometent fins als afores del poble” (Aires de la Conca: 1929. ACCB).

Aquestes línies poden referir-se indistintament a Joan Ximènez Hernàndez, “Joanet Gitano” o “Joanet de la Gralla”, de Vilafranca del Penedès. O també, al seu fill, Joan Ximènez Hernàndez, “Joanet Gitano”, “Gitano fill” o “Fart de fesols”, també de Vilafranca del Penedès o de la vora, del Pla del Penedès. Ambdós van seguir una vida itinerant, atzarosa, vagant pel país sense pressa i horaris, tocant la gralla en qualsevol circumstància i indret com a mitjà de subsistència (B. Fontanals: 2010). Dues figures de l’imaginari del món de la gralla. Per la seves qualitats d’interpretació, però, sobretot, pel seu estil de vida.

La nota, però, es decanta més del costat del fill. Per la fama de borratxí d’aquest i perquè la memòria oral el recorda deambulant per Pira (B. Fontanals: 2010).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Pira, Vilafranca del Penedès i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.