Sant Jaume dels Domenys, 1933

El 1933, la premsa de Barcelona va fer-se ressò de l’homenatge de Sant Jaume dels Domenys a l’escriptor Alfons Maseras Galtés, fill de la població, els dies de la Festa Major, el 25 de juliol, Sant Jaume. Aquest va néixer-hi el 23 de febrer 1884. La seva família s’hi havia instal•lat un any abans per exercir-hi el pare la medecina, després d’abandonar aquest la carrera de metge militar. El 1887, la família va mudar-se de nou, aquest cop a Barcelona, també a remolc de la professió del pare.

Les línies, a més, destapen l’activitat castellera local perquè la colla d’afeccionats castellers va sumar-se al reconeixement d’Alfons Maseras. L’actuació d’aquesta va representar a la comunitat: “L’homenatge que el poble de Sant Jaume dels Domenys ha dedicat a Alfons Maseres, novel•lista i poeta, és un bell simptoma: aquella renovació espiritual de totes les valors que propugnava el catalanisme lleva, de tant en tant, els seus fruits. Ja deveu saber la nova: el poble on nasqué Maseres l’ha nomenat fill predilecte i ha descobert una placa commemorativa de la seva naixença. Per a celebrar-ho ha celebrat una festa popular a la qual han pres part, ultra el Consell municipal i les altres autoritats locals de Sant Jaume dels Domenys, tot el poble amb els «castellers» al davant” (La Publicitat: 1933. AHCB).

L’actuació d’aquests veïns en aquella edició de la Festa Major ja era coneguda. Pere Ferrando va documentar-ho ja fa temps. Segons va publicar, “A l’Arxiu Municipal es conserva un rebut del 1933 on es destinen 25 pessetes per «la Comissió encarregada de les gralles per a fer castells el dia de la Festa Major», previ acord transcrit al llibre d’actes de l’Ajuntament en data 1 de juliol: «S’acorda donar una subvenció de vint i cinc pessetes a les gralles dels que fassin castells, en la matinada de la Festa Major»” (P. Ferrando: 1997).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sin categoría i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.