Unes dades dels inicis dels Xiquets de Tarragona

Daniel de la Fuente Torron, redactor del Diario Español, va evocar el 1956 diversos episodis dels primers dies de la colla Xiquets de Tarragona, alerta, que va debutar el 1926, no el 1925, a Tarragona per Santa Tecla, després de conversar amb Victorí Pomerol Calbet, l’aleshores cap de la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona: “Sería interesante que los actuales «castellers tarragonins» recordasen la fundación de la «Colla Vella» que tomó cuerpo en una conversación mantenida entre entusiastas de los «castells» en el almacén de maderas de Rafael Panasachs allá por el año 1925. Fueron Nicasio Casot y Esteban Pomerol, fundador de dicha «Colla Vella». / La historia que aún está por escribir de esta manifestación «castellera» reune nombres de entusiastas tarraconenses en tal número que extenderían en demasía este comentario. Sólo hay que recordar –deben meditarlo los actuales componentes de dicha «Colla»– que fue ésta precisamente la que levantó el «pilá de cinc» el 23 de agosto 1927, en las fiestas mayores de Igualada” (Diario Español: 1956. BHMT).

L’empresa, doncs, va partir d’una conversa entre afeccionats al magatzem de fustes de Rafel Panasachs Salvany, al carrer Pere Martell, a tocar de la línia del ferrocarril. Entre els protagonistes, Nicasi Casot i Esteve Pomerol Calbet, aquest darrer qui va esdevenir-ne el cap de colla.

El text, a més, aporta una dada sobre els primers èxits dels tarragonins. L’assoliment del primer pilar de cinc a la Festa Major d’Igualada el 1927. Aquest espadat, però, devia veure’s el 1928 i sí a la Festa Major, atès el debut dels tarragonins i la seva progressió plausible.

Els Xiquets de Tarragona van fer cap a Igualada dues vegades aquell temps. La primera, el 5 de novembre de 1926, poques setmanes després d’aparèixer, a la celebració del 50è aniversari del cor La Llàntia d’Igualada. La segona, ja més rodats, a la Festa Major, els dies 23 i 24 d’agost, el 1928.

Tota aquesta informació, d’alguna manera, però, no era desconeguda.

Una entrevista al mateix Esteve Pomerol Calvet deu anys abans, el 1946, a vigília de Santa Tecla, aleshores com a cap de la colla de Xiquets de Tarragona, tot i que per a molts ho era de la Colla Vella, com durant el període 1932-1936, ja va parlar de la trobada al magatzem de fustes de Rafel Panasachs. Aquí també va esmentar-se equivocadament la fundació dels Xiquets de Tarragona al 1925: “La Colla […] se fundó en 1925 refundiéndose con los elementos dispersos de la Colla de la Mercè. Se concibió la idea en los Almacenes de Maderas de Rafael Panasachs y aquel mismo año, salió la flamante agrupación a animar las fiestas de Santa Tecla” (Diario Español: 1946. BHMT).

Anys més tard, Jordi Morant Clanxet també va parlar de la cita al magatzem de Rafel Panasachs. Aquí també va incloure la data del 1925. A més, de la consecució del pilar de cinc a Igualada, també equivocadament el 1927 a la Festa Major. Per fer-ho més gros, també hi va afegir-hi el reeiximent amb el quatre de set –gens creïble– i la torre de sis: “L’any 1924 s’iniciaren les primeres converses entre castellers, però fins l’any següent no arribà a constituir-se la colla; concretament cal tenir present, el 5 de juny del 1925, en què fou bastit un primer castell d’esperança que no tardaria a ésser realitat […] Començà el feixuc treball de recerca d’homes aptes, i al caliu d’aquell magatzem de fusta d’en Rafel Panasachs, neixia el primer castell bastit amb tanta il·lusió […] Constituïda la colla, era contractada el mes d’agost del 1927 per actuar en les festes de Sant Bertomeu de la ciutat d’Igualada. Allí foren descarregats el «quatre de set», «dos de sis» i «pilar de cinc»” (J. Morant Clanxet: 1976).

Xavier Güell

 

 

 

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Igualada, Tarragona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.