Més sobre els castells a “El Torín” el 1901

Fa un temps va presentar-se aquí l’actuació d’una colla castellera a “El Torín”, la primera plaça de toros construïda a Barcelona, el diumenge 4 d’agost de 1901 com a preàmbul d’una “novillada”. Aleshores va dir-se que la colla havia de ser local, els Xiquets de Gràcia, per ésser documentats altres cops al Pla de Barcelona el 1901, que van aplegar a elements originaris de l’àrea tradicional castellera establerts al Pla de Barcelona en busca de prosperitat.

La premsa va anunciar d’aquesta agrupació que es componia de quaranta persones, l’embrió d’una colla de l’època, la quantitat citada habitualment a l’hora de xifrar-se una plantilla castellera, que acudia amb el compromís de mostrar “torres de cinch, sis y set pisos”, i dirigida per Andreu Vicens (La Tomasa: 1901. AHCB).

Vicens era veí del carrer Balmes número 13 de Barcelona, almenys el 1892, quan va gestionar la presència castellera durant la commemoració del IVart centenari del descobriment d’Amèrica, aquesta, adjudicada a la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Doncs, bé, l’actuació a “El Torín també pot adjudicar-se a la Colla Vella de Valls. Si el cap-de-colla citat aleshores, Andreu Vicens, va guardar lligams amb la Colla Vella vallenca, la premsa també va publicitar la seva autoria no a cura no dels Xiquets de Gràcia sinó de la Colla Vella dels Xiquets de Valls: “Plaza de Toros de Barcelona Antigua. Domingo 4 agosto. A las 4 y media en punto A petición de público. Por una sola vez. LOS CHIQUETS DE VALLS (Colla vella 40 personas). Torres-Pirámides-Castillos y grupos humanos” (La Publicidad: 1901. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.