Els Xiquets de Valls de la Brigada 111

Pere Ferrando i Salvador Arroyo han parlat de la constitució d’una colla castellera durant la Guerra Civil al front de Madrid al seu llibre La Renaixença Castellera al Vendrell (1926-1936). La formació va aplegar a una vintena soldats, “vallencs, vendrellencs, homes de Sant Jaume i de Vandellós” de la Brigada 111, destinada a la defensa de Madrid, molts d’ells ja castellers abans del juliol del 1936, que van plantar castells en moments de calma i actes organitzats.

Ambdós autors han aportat diverses peculiaritats d’aquella agrupació. El seu uniforme “era prou definitori: el vestit de caqui dels milicians, amb gorra militar i una faixa negra que s’havien fet enviar des de casa. També la música fou adaptada segons les necessitats del moment: la tradicional tonada de les gralles fou substituïda pel ritme d’un tabal que augmentava de to quan es feia l’aleta o la figuereta, tot recordant un número de circ. Amb aquests elements s’havia fet, a més del pilar de quatre i el tres de sis, la torre de cinc”. L’anxaneta solia alçar el puny dret en l’aire enlloc de fer l’aleta, un gest molt expressiu d’aquell temps.

A continuació es rescaten algunes de les seves actuacions.

El 23 de juliol de 1938 va obrar a l’estatge de la Llar del Combatent Català de Madrid, al carrer Serrano núm. 123, durant l’acte de lliurament d’un banderí a la 143 Brigada, 111 Batalló: “Actuaron en la fiesta los Xiquets de Valls, els Esbarts de dançaires y los Coros Catalanes, que con sus magníficas ejecuciones contribuyeron a embellecer el festival, que resultó muy animado” (La Libertad: 1938. BNE. Una transcripció va situar l’esdeveniment a València: Hoja Oficial de la Provincia de Barcelona: 1938. BNE). La Llar del Combatent Català de Madrid va fundar-se el gener del mateix 1938 com a lloc de trobada i suport als soldats catalans mobilitzats al front de Madrid.

El 19 de juliol de 1938 va inaugurar-se una exposició a la seu de la Llar del Combatent. La finalització de la mostra el 27 d’agost va donar peu a una exhibició dels castellers al Camp de Chamartín aquell mateix matí. Les línies recalquen el nom de l’agrupació, els Xiquets de Valls de la 111 Brigada, el número de la unitat militar a la que pertanyien: “Durante todo el día 27 [d’agost] fueron desarrollandose con gran animación los actos que con motivo de la clausura de la Exposición de guerra de la Llar del Combatent Catalá habían sido organizados con la colaboración de la Delegación de la Generalidad de Cataluña, Estado Mayor y Comisariado general de Guerra. / Por la mañana en el campo de Chamartín tuvo efecto un festival deportivo. Pruebas de natación, saltos de trampolín, partido de water-polo y partido de rugby, disputándose tres copas donadas por el Estado Mayor, Comisariado y la Llar, que ganaron en waterpolo, el equipo del segundo Cuerpo del Ejército; en rugby, equipo del batallón de Montaña, y en la clasificación general, el equipo representativo de Madrid F.C. Entre las diferentes pruebas actuaron los Xiquets de Valls de la 111 brigada y la Cobla de la 33 división muy acertadament” (La Libertad: 1938: BNE. Una nota similar a: Solidaridad Obrera: 1938. BNE).

A cavall d’aquesta exposició van organitzar-se diversos jornades amb la finalitat d’entretenir i fer conèixer la idiosincràsia dels catalans. El redactat de l’anunci hi insinua l’actuació dels nostres castellers. Aquí va preveure’s la mostra de números nostrats per diversos col·lectius integrats per soldats catalans: “Con objeto de dar mas amplio conocimiento a la población madrileña y a los combatientes del frente del Centro del contenido de la Exposición de guerra que ha organizado la Llar del Combatent Catalá, próximamente empezarán los quince días de Exposición de guerra, en el transcurso de los cuales darán en el recinto de y costumbre de Cataluña, cursos de conferencias por las más destacadas personalidades madrileñas, audiciones de sardanas y visitas colectivas de talleres y fábricas, institutos de enseñanza, colegios municipales, etc., etc. / Los soldados del Ejército del Centro y el pueblo madrileño podrán contemplar en estos diferentes festivales aquellas facetas del Arte popular catalán que son la característica de las costumbres catalanas. Diferentes unidades, compuestas en su mayor parte por combatientes catalanes, contribuirán a dar más realce a los mismos con la actuación de sus orquestas, coros de soldados, coplas de sardanas, etc., etc.” (La Libertad: 1938. BNE).

Una d’aquestes trobades va esdevenir el 5 d’agost: “Dentro de la serie de festivales que viene celebrando el «Llar del Combatent Catalá» con motivo de su Exposición de Guerra, que tanto éxito ha alcanzado, cabe destacar el que se celebró ayer [5 d’agost] en honor de los combatientes de la 6 División / Al acto assitieron gran número de jefes, oficiales y comisarios. / En el programa figuraban canciones, bailes catalanes y a continuación se proyectó la película «Tierra española». / Terminó el festival con un baile” (Solidarida Obrera: 1938 BNE).

La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Madrid per part de diverses entitats catalanes, la majoria, el 1938 també va fer lloc a l’actuació d’aquesta colla castellera. La Delegació de la Generalitat de Catalunya, la Llar del Combatent Català, la Delegació del PSUC, el Casal de Catalunya i el Frente Popular. L’acte va desenvolupar-se el diumenge 11 de setembre a les deu del matí al Teatre de la Comedia, al carrer Príncipe núm. 14. L’anunci de l’esdeveniment va concretar: “Integrarán el programa el coro de combatientes de la 111 brigada, la cobla de la 33 division, los típicos «Xiquets de Valls», el tenor Pablo Vidal y varios rapsodas, que interpretarán composiciones catalanas y castellanas” (La Libertad: 1938. BNE).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Madrid i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.