L’Espluga de Francolí, 1929

La colla de Cal Biel, l’agrupació que va reunir als afeccionats de l’Espluga de Francolí a cavall dels segles XIX i XX, va realitzar la seva actuació darrera el 1904. D’aleshores ençà l’activitat castellera va davallar a la població fins atansar-se un estat catatònic, com a tants llocs de substrat del país.

Els castells no van tornar-hi, encara que fos de manera tímida, fins quasi trenta anys més tard, durant el període de revifalla denominat la Renaixença. Elements vinculats a l’antiga colla local van atrevir-se a reviure vivències passades impremeditadament el 1930 durant la Festa Major. Aquests veïns van plantar almenys un pilar de quatre el migdia de Festa Major davant la Casa de la Vila. A l’edició següent, el 1931, aquests mateixos van organitzar-se millor. Aleshores van recorre a l’ajut dels Xiquets de Valls, de la Colla Vella, també com en temps pretèrits, per assolir objectius més ambiciosos.

A l’Espluga, però, van somiar amb els castells una mica abans. Els seus afeccionats ja van planejar-ho per a la Festa Major el 1929. Una gasetilla a la premsa de Reus ho recull: “En Espluga de Francolí se organizan grandes festejos para su próxima fiesta mayor. / Hay el propósito de contratar dos coblas de sardanas. / Tambien se prepara un partido de fútbol. / Algunos entusiastas de las típicas grallas hacen gestiones para contratar a los «Xiquets de Valls»” (Las Circunstancias: 1929. ACBC).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Espluga de Francolí i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.