Grallers al Vendrell el 1901

El 1901, el corresponsal vendrellenc del diari tarragoní La Opinión va comentar el següent sobre les festes de barri de casa seva, el Vendrell, la segona setmana setmanad’aquell juny: “Hánse celebrado ya las tradicionales fiestas de los barrios, habiendo sido mas animadas de lo que se esperaba, habiéndose oído las tres collas de grallers conocidos por perets, pelegrins y capblanchs, como así mismo los verdaderos gaiteros con las antiguas gaitas, ó sea la colla llamada cansat y badó ticó, que son los que acompañaron el coro «La Lira» en su última excursión á Barcelona, cuando su representación en el teatro Romea, en la ejecución del sainete denominado «En Pau de la gralla», de Ramón Ramón” (La Opinión: 1901. BHMT).

Les línies, doncs, esdevenen un altre testimoni de la dicotomia a l’entorn de la gralla a l’època.

Aleshores, unes colles, la majoria, reunien tres grallers, primera, segona i baixa, i un o dos timbals. Les gralles, de claus, la novetat del moment.  Se cita el cas de tres colles de prestigi que van decantar-se per aquesta opció. Els “Perets”, de Sant Vicenç de Calders. Els “Pelegrins”, de Bellvei del Penedès. Els“Capsblancs”, del Vendrell (B. Fontanals: 2010).

Uns altres, encara la fórmula anterior al territori. Dues gralles seques, primera i segona veu, i un timbal. Les gralles, del model primigeni sense claus. Aquí també s’esmenta la formació que va associar-se amb aquesta opció. La de “cansat y badó ticó”. Es tracta de qui van ser coneguts com els “Romees” a partir d’aquells. També es recull que van intervenir en la representació del sainet «En Pau de la gralla» de l’autor vendrellenc Ramon Ramon Vidales de “La Lira” també del Vendrell al teatre Romea de Barcelona feia poc, el 2 de juny. Allò va fer que l’agrupació musical esdevingués els “Romees”. O sigui, la dels grallers vendrellencs Salvador Salvó Roca, “Vador Ticó”, i creiem, Bonaventura Mallofré Cañís, “Camat”. Per error, s’esmenta el renom “Camat” per “cansat”.

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vendrell i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.